Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reacții la nivel înalt după decizia CNA de a elimina un clip cu Marius Tucă. Ciolacu: „Un derapaj de la democrație” | Antonescu: „E cenzură”

Decizia Consiliului Naţional al Audiovizualului de a fi ștearsă de pe YouTube o emisiune a lui Marius Tucă a stârnit controverse în rândul politicienilor, precum și în societatea civilă. Premierul Marcel Ciolacu a catalogat hotărârea drept „un derapaj de la democrație și de la dreptul la liberă exprimare”, în vreme ce Crin Antonescu, candidatul alianţei "România Înainte" la alegerile prezidenţiale, a descris-o ca fiind o „cenzură”, nu o reglementare.

Mai mult, organizația APADOR-CH a cerut Parlamentului demiterea din CNA a lui Vasile Bănescu, fostul purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române numit de Guvernul Ciolacu în această instituție. Bănescu este acuzat de nu ar avea „cunoștințele necesare” exercitării funcției de membru CNA.

Crin Antonescu a criticat decizia CNA în cazul lui Marius Tucă, cu toate că a recunoscut că nu este un fan de-ai jurnalistului.

„Nu sunt fanul emisiunilor lui Marius Tucă. Nici nu trebuie, el e ziarist, eu sunt politician. Dar sunt liberal. Şi asta înseamnă că apăr libertatea de exprimare, chiar şi atunci când nu sunt de acord cu ce se spune. CNA a cerut YouTube să scoată o emisiune a lui Tucă din cauza opiniilor invitatei. Nu violenţă, nu instigare - doar o opinie incomodă. Asta nu e reglementare, e cenzură", a scris Antonescu pe Facebook

Fostul lider liberal a precizat că atunci când instituţiile statului „devin bâte cu care ne lovim adversarii”, „să nu ne mai mirăm că oamenii nu mai au încredere în nimeni”.

„Aşa apar extremiştii, aşa se rupe societatea. Uniunea Europeană vrea să reglementeze internetul prin DSA. Bun. Dar să fim atenţi: între reglementare şi cenzură e o graniţă fină. Ca preşedinte, voi ridica acest subiect în dezbaterea publică europeană. Libertatea nu se apără singură”, a menționat Antonescu.

Marcel Ciolacu, despre decizia CNA în cazul Marius Tucă: „CNA trebuie să își revizuiască urgent principiile de funcționare”

Decizia CNA privind eliminarea materialelor de opinie ale unor jurnaliști reprezintă un derapaj de la democrație și de la dreptul la liberă exprimare. Respectarea drepturilor fundamentale prevăzute în Constituție este obligatorie pentru toate instituțiile statului.

Opiniile nu trebuie confundate cu informațiile și nu trebuie cenzurate niciodată. Fiecare este liber să fie sau nu de acord cu o opinie exprimată în spațiul public.

Și este incalificabil ca membri CNA să își justifice deciziile de sancționare culmea – pe opinii politice și rațiuni personale, și nu pe lege!

CNA trebuie să își revizuiască urgent principiile de funcționare, iar comisiile de specialitate din Parlament să facă o dezbatere serioasă atunci când vor discuta raportul anual de activitate a instituției.

Rolul principal al CNA este de a asigura un cadru civilizat și echilibrat de dezbateri publice, și nu de a le obstrucționa sau de a se transforma într-un Minister al Adevărului”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.

Potrivit Agerpres, CNA a decis, în şedinţa de miercuri, eliminarea unei emisiuni realizate de Marius Tucă de pe platforma YouTube, deoarece încalcă prevederi din Legea audiovizualului.

Decizia de a emite un ordin de eliminare a conţinutului ilegal, pentru că încalcă legislaţia privind informarea corectă, a fost votată de aproape toţi membrii, mai puţin de Georgică Severin, numit de PSD în forul audiovizual, potrivit Paginademedia.

Cum a motivat Vasile Bănescu, membru CNA, propunerea de a fi eliminat clipul lui Marius Tucă

CNA a decis să emită un ordin de eliminare a conţinutului ilegal, printre care și un video postat de Marius Tucă pe platforma YouTube, în care cataloghează drept „lovitură de stat” decizia BEC de a-l elimina pe Călin Georgescu din cursa pentru alegerile prezidențiale. 

„Eu vroiam să observ că nu punem în discuţie la CNA un act împlinit de o altă instituţie, cum este BEC-ul, temporar, sigur, în perioada respectivă. Când te consideri ditamai jurnalistul şi ieşi public să faci muştruluială unei instituţii publice, putând sau neputând să ai dreptate, cred că nu este în ordine. În plus, cred că nu este în regulă situarea şi orientarea domnului respectiv.

A chestiona moralitatea BEC-ului, a le reproşa membrilor că nu sunt celebri, că sunt doar nişte anonimi, ca şi cum ar putea să fie şi celebri oameni care nu apar la televizor, e iarăşi o vulnerabilitate a acestui tip de mesaj. Personal, consider că a contrazice o instituţie în decizile ei nu face parte din fişa postului unui jurnalist obiectiv.

Obiectivitatea, însă, de departe nu este atuul multora dintre jurnaliştii pe care i-am cunoscut în timp. Înregimentarea aş spune că dezonorează nu onorează”, a spus Vasile Bănescu, potrivit Paginademedia.

Ce a spus Tucă pe YouTube, potrivit monitorizării CNA

Marius Tucă: „Bună dimineaţa, mie tot nu-mi vine să cred cum au dat ăştia lovitura de stat, nu ăştia de la Curtea Constituţională, că ăştia au fost....adică te aşteptai de la ei.

Dar cum au dat ăştia de la BEC, nişte iluştri anonimi puşi să redactezi înainte de a da hotărârea. Au venit aşa într-o duminică seara şi ne-au tăiat lumina, au tăiat democraţia, au tăiat ce mai rămăsese din statul ăsta şi aşa mafiot.

După ce că era mafiot l-au distrus şi p-ăsta, spuneam că marele merita lui Călin Georgescu e ăla că a demonstrat că regele e gol, că statul e gol, că nu mai are nimic, că toate instituţiile sunt puse să lucreze împotriva cetăţeanului, nu în slujba cetăţeanului.

Aşadar, deci vin nişte iluştri anonimi de la BEC seara, aşa pe-nserat ca hoţii, când se îngână ziua cu noaptea şi vin cu o aberaţie, ei neavând nimic altceva decât de făcut decât să numere nişte semnături şi să mai verifice două foi şi dintr-o dată, în România asta de de pe care şi-a luat mâna Dumnezeu, efectiv în momentele astea fiind şi spun că nu are voie să candideze Călin Georgescu din nu ştiu ce cauze invocate de Curtea Constituţională.

Atâta bătaie de joc, eu n-am... atât... atâta dispreţ faţă de lege, faţă de oameni, nu mai vorbesc faţă de un candidat care, repet, a 100-a oară, a venit cu mâinile în buzunar de pe stradă, să se lupte cu tot sistemul. Sigur, acuma sunt foarte mulţi candidaţi, nu mai log de semnături, mă interesează atât de puţin asta, cel puţin deocamdată şi ar trebui să ne intereseze chestiunile esenţiale, cum a fost această lovitură de stat dată de reprezentanţii partidelor.

Normal că nu erau să dea ia un vot pentru Călin Georgescu şi mai ales de reprezentanţii statului, judecători, unii de pe la Autoritatea Electorală Permanentă.

Cum credeţi că aş putea să trec eu vreodată, cel puţin şi noi, de ce să trecem peste asta? Nu putem, adică nu, nu se poate trece.

Am trecut odată, mă rog, cu ghilimele de rigoare, peste lovitura de stat dată de Curtea Constituţională.

Nu putem să trecem peste această călcare în în în picioare a ideii de democraţie şi de demnitate cum e în România şi nimeni să nu spună nimic, să nu înregistreze nimeni ce s-a discutat acolo.

N-am văzut un proces verbal în legătură cu asta, un comunicat dat ca hoţii. Aşadar, o să mă tot întorc la ideea de libertate în România în fiecare zi şi la ideea de lovitură de stat. Ştiţi că se una se anulează pe cealaltă, adică ce a făcut acum BEC-ul, Biroul Electoral Central un lucru peste care nu putem trece niciodată. Turul doi înapoi!”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE