Lipsa asistenților medicali va rămâne o problemă majoră pentru următorul deceniu, la nivel global. Nici în România nu stăm prea bine. Datele Ministerului Sănătății arătau, în prima parte a acestui an, 14.500 de posturi vacante de asistenți medicali. În toată lumea însă, cererea devine din ce în ce mai mare.
Raportul ideal este de un asistent la patru sau cinci pacienți într-o unitate obișnuită. Dacă proporția ajunge la unu la șase sau unul la șapte, asistenții încep să sufere de epuizare, ceea ce duce la scăderea calității îngrijirii.
De asemenea, personalul poate face mai multe greșeli când trebuie să aibă grijă de prea mulți pacienți, potrivit specialiștilor de la Universitatea Purdue.
Pengyi Shi, prof. asociat Daniels School of Business la Universitatea Purdue: „Mulți «baby boomers» se vor pensiona și vor avea nevoie de îngrijire medicală tot mai mare. Această nevoie nu va dispărea. Așadar, cererea va continua să crească. Pe de altă parte, pe partea de ofertă, înscrierile în școlile de asistență medicală au rămas relativ stabile, ceea ce înseamnă că nu vom vedea o creștere semnificativă a numărului de asistenți medicali disponibili.”
Deficitul de personal s-a agravat în timpul pandemiei, când, din cauza volumului mare de muncă și a epuizării, mulți asistenți medicali au ales să renunțe la joburi.
Pengyi Shi, prof. asociat Daniels School of Business la Universitatea Purdue: „Din perspectiva asistenților medicali, lucrul constant sub presiune ridicată le afectează bunăstarea. Acest lucru se traduce în epuizare și o rată ridicată a fluctuației de personal, așa cum am observat în timpul pandemiei.
În primul rând, la nivel macro, multe guverne de stat au realizat gravitatea problemei. Acestea au alocat mai multe fonduri pentru a crește înscrierile în școlile de asistență medicală, încurajând mai mulți oameni să urmeze această carieră. Pe de altă parte, aici intervine analiza datelor, precum instrumentul de operațiuni delta pe care l-am dezvoltat, care poate avea un impact major. Folosim modele matematice și inteligență artificială pentru a utiliza mai eficient asistenții medicali existenți.”
Experții spun că în curând vor folosi inteligența artificială pentru a anticipa nevoile spitalelor și pentru a folosi resursele existente cât mai eficient.