Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ingineria care salvează vieți. MedFest este primul festival dedicat ingineriei medicale din România

Medicina ține pasul cu evoluția tehnologică! Imprimante 3D, Telemedicină la cel mai înalt nivel și Inteligența Artificială schimbă regulile! Ultimele descoperiri din domeniul ingineriei medicale sunt prezentate zilele acestea la MedFest, primul festival dedicat ingineriei medicale.

Medicina viitorului nu mai poate fi imaginată fără ajutorul inginerilor. La MedFEST, au fost prezentate soluții prin care viața pacienților s-ar putea îmbunătăți cu ajutorul dispozitivelor inteligente.

Nicoleta Trandaș, cercetător:Viitorul în inginerie medicală și bioinginerie în general, obținere de organe printate 3D, organe artificiale. Aici avem o imprimantă 3D cu care simulăm și încercăm să printăm organe. În momentul acesta se printează o ureche. Putem să printăm și un nas. Putem să printăm de fapt orice organ. Viitorul este de fapt ca această tehnologie să ajungă în spitale. Laboratoarele primesc din spital modelul sau organul care trebuie printat pentru pacient. Noi îl printăm cu celule de la pacient. Organul se dezvoltă și îl implantăm înapoi pacientului.”

Folosirea organele artificiale este încă în faza de teste, la nivel global, dar anul acesta un spital din Seul a comunicat că a transplantat cu success o trahee, imprimată din celule stem. Și roboții folosiți în medicină ajută la creșterea ratei de succes în cele mai dificile intervenții.

Brandon Simion Sebok, manager marketing companie aparate medicale: „Putem face diferite intervenții neurochirurgicale pe creier. Putem face biopsii pe tumori, neurochirugie funcțională pentru pacienții care au Parkinson sau epilepsi, de exemplu. Îl folosim pentru stimulare - deep brain stimulation. E pot face și intervenții de ESG, se poate face inclusiv edoscopie transnazale pentru diferite tumori ale hipofizei sau în locuri greu de ajuns, unde e nevoie și de vizualizare și de acuratețe.”

Cristian spune că tehnologia i-a schimbat viața. A rămas fără un picior, iar noua proteză îl ajută să meargă aproape normal.

Teodora Popa,reprezentanta unei companii: „Este un genunchi mecanic, policentric. Se bazează pe principiul genunchilor mecatronici. Pacientul, dacă până acum cu un genunchi mecanic obișnuit trebuia să-și țină proteza blocată să nu se prăbușească, cu genunchiul acesta este în siguranță. Trebuie doar să-l deblocheze în momentul în care vrea să meargă.”

Cristian Sandu: „Îmi ușurează viața pentru că proteza pe care o aveam înainte nu era la standardele acestea. E mai ușoară mișcarea și nu mai depui efortul pe care-l depuneam înainte cu genunchiul pe care-l aveam.”

Teodora Popa,reprezentanta unei companii: „Poate să folosească inclusiv bicicleta.”

Maria Bianca Fume, studentă: „Dacă acum câțiva ani medicii lucrau singuri, în acest moment inginerii medicali vin în sprijinul lor să-i ajute cu cele mai inovatoare tehnologii și să fie acolo pentru ei pentru a le ușura munca.”

Inteligența artificială care deși pare puțin science fiction poate fi aplicată foarte ușor și in partea medicală; de exemplu, pentru diagnosticarea automată a patologiilor.

MedFest primește vizitatori și vineri, pe 15 noiembrie, în campusul Universității Politehnica București.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE