Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spitalele inteligente, și în România. Primul „smart hospital” din țara noastră s-ar putea deschide în 2026 în Târgu Mureș

România va avea, în mai puțin de 2 ani, primul spital complet inteligent, așa-numitul „smart hospital”.

Spitalul „George Emil Palade” - proiect al Universității de medicină cu același din Târgu Mureş - este deja în construcție.

Medicii vor fi scutiți de birocrație, analizele vor putea fi efectuate în câteva minute, iar intervențiile chirurgicale vor fi realizate cu ajutorul roboților.

Pe măsură ce țări din întreaga lume fac progrese spre digitalizarea totală a sistemului de sănătate, România se pregătește să deschidă, în mai puțin de 2 ani, primul său spital complet inteligent, așa-numitul „smart hospital”.

Spitalul „George Emil Palade” din Târgu Mureş este deja în construcție. Doctorii vor fi scutiți de birocrație, analizele vor putea fi efectuate în câteva minute, iar intervențiile chirurgicale vor fi realizate cu ajutorul roboților.

La această clinică din Danemarca, robotul ARTHUR se ocupă de consultații. Le trimite automat doctorilor analizele și istoricul medical al pacienților. Cel târziu în martie 2026, și românii vor putea apela la astfel de servicii într-un spital complet inteligent. Clădirea este deja în construcție.

”Va exista ceea ce se întâmplă practic la nivel mondial în orice spital performant, de la chirurgia robotică, chirurgia minim invazivă, proceduri medicale care au în spate algoritm de inteligență artificială, spuneau că telemedicina, care va face interfața între specialiștii din spital și pacienții care sunt la distanță, inclusiv în zona rurală.”, a declarat Leonard Azamfirei, rectorul UMFST G.E. Palade, Târgu Mureș.

Spitalul inteligent din Târgu Mureș este doar un prim pas spre digitalizarea integrală a sistemului de sănătate - speră guvernul. Inteligența artificială ar putea fi totodată soluția pentru evitarea colapsului în sistem.

Am întrebat un consultant în servicii medicale care lucrează la digitalizarea spitalelor din toată lumea cum vede situația din țara noastră.

Concluzia sa: pentru a avea un sistem de sănătate eficient, toate spitalele trebuie să implementeze inteligența artificială, iar cele care au adoptat-o deja, să sprijine și celelalte unități medicale.

Spitalele din Statele Unite s-au adaptat cel mai bine la noile tehnologii – peste 30% funcționează la un nivel avansat de digitalizare, potrivit unui raport McKinsey and Company. În Asia, Japonia, Singapore și China investesc, de asemenea, masiv în digitalizarea sistemelor de sănătate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE