Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum evităm excesele alimentare de sărbători. De ce nu e bine să mâncăm bucate cu maioneză trei zile la rând și de ce cozonacul îngrașă

Oricât de ispititoare ar fi mâncărurile de Crăciun, ele ne pot face foarte mult rău dacă sunt consumate în exces. Iar cazurile de indigestii și toxiinfecții alimentare cresc semnificativ în perioada sărbătorilor.

Din acest motiv, specialiștii au recomandări foarte importante.

Cum evităm spitalul, de sărbători, din cauza mâncării

Roxana Voica, medic specialist la gastroenterologie: „Există câteva reguli sau recomandări de care e bine să ținem cont. Poate ar trebui să ținem un control al porțiilor, să savurăm preparatele doar în cantitate mai mică, pentru a evita supraîncărcarea digestivă și aportul caloric excesiv. Ar fi bine să alternăm preparatele grele cu cele ușoare, să mâncăm salate, legume, care au fibre și facilitează digestia și ajută la prevenția sindroamelor dispeptice, plus că avem un aport crescut de macronutrienți și antioxidanți de care avem nevoie atunci când punem lângă ceva carne sau preparate din carne tocată.

O altă recomandare ar fi să preparăm alimentele într-un mod sănătos, adică să ne alegem o carne mai slabă, să le preparăm la cuptor, să nu fie chiar așa multă grăsime în componența salatelor, să folosim și ulei de măsline ca să avem și aport de grăsimi nesaturate, pentru că grăsimile saturate sunt cele animale și avem destule în perioada asta.

Să evităm excesul de alcool, pentru că el irită mucoasa gastrică și aduce niște calorii în plus. Și atunci nu mai e bine, trebuie să avem grijă puțin și de siluetă. Și trebuie să ne hidratăm foarte bine, opt pahare de apă pe zi, mai ales în această perioadă, poate un pahar mare înainte de masă și unu după, ca să putem avea o digestie bună, să prevenim aportul mare de calorii.

Să nu uităm să evităm mesele târzii, pentru că asta înseamnă că supraîncărcăm sistemul digestiv peste noapte și o să stăm inflamați și colecistul poate să se contracte divers și putem ajunge la sindroame dispeptice, la toxiinfecții, mai degrabă iritative, aș zice. Și să ținem cont de o pauză alimentară între mese. Aș recomanda să evităm ronțăitul ăla în fiecare moment, adică să stăm de dimineața până seara și să avem ispita pe masă. Luăm o pauză, ieșim un pic la o plimbare scurtă, pentru că activitatea fizică moderată ne ajută, stimulează digestia, controlează greutatea."

Cum ne dăm seama că am mâncat prea mult de Crăciun

Roxana Voica, medic specialist la gastroenterologie: „Apare o stare de plenitudine, ne simțim tot timpul plini. De aceea spun că trebuie să dăm pauze alimentare, să încercăm să facem un pic de sport ca să stimulăm digestia, să putem stimula mișcarea tractului digestiv în așa fel încât să se mai golească stomacul, să mai dăm pauze sucurilor digestive.

De asemenea, poate să apară un pic de greață. Când apare greața, e clar că s-a iritat mucoasa gastrică, că poate am făcut un exces de alcool, poate am făcut un exces de carne tocată, cu mai multă grăsime și s-a stimulat mucoasa gastrică.

Să avem grijă dacă apar simptome precum diareea sau crampele abdominale. Aici trebuie să avem grijă cum păstrăm mâncarea, pentru că acum avem un exces de mâncare și poate că nu toată încape în frigider și o mai scoatem afară, poate nu e de îngheț. Și e bine să nu mâncăm trei zile la rând mâncarea cu ceva maioneză, de exemplu, pentru că aici putem să face toxiinfecții alimentare, infecții cu salmoneloze și diverse alte bacterii.

Puțin înseamnă chiar o gură, două, cât gustăm, nu înseamnă o porție mică din alimentele tradiționale. Mă refer la tot ce ține de partea animală. Atenție, venim după post, în care nu am avut grăsimi de origine animală, deci grăsimi saturate. Jumările, șunca, cârnații, caltaboșii, chiar ciorba de burtă care conține smântână multă, iar dintre deserturi, aș zice cozonacul. Atenție, cozonacul îngrașă, este un desert tradițional, însă are un conținut caloric mare și e bine să gustăm două-trei îmbucături, nu o porție întreagă.

Ispita e mare, pentru că, atunci când vezi de toate, în general, tentația e să mănânci. La fel sarmalele, care sunt un amestec de carne slabă cu ceva grăsime, plus foaia de varză, care este murată și poate să dea ceva simptomatologie precum meteoriți abdominali, adică balonare, flatulență. E bine să nu facem abuz, mai ales că stomacul nostru și tot tractul gastointestinal, pentru cei care au ținut post, nu e încă pregătit să digere o cantitate mare de grăsimi animale sau mâncare fermentată, precum varza murată. De aceea, spun că poate evitarea excesului și un pic de cumpătare nu ne-ar strica, pentru că sunt suficient de mult zile în care avem timp să gustăm din toate, să ne bucurăm de toate.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE