Comisia Europeană dorește să reducă la jumătate utilizarea pesticidelor chimice până în 2030, ca parte a ultimului său plan privind durabilitatea și biodiversitatea. Anunțul făcut de instituția UE, care face parte din ambițioasa sa strategie „De la fermă la furculiță”, are ca scop să facă sistemele alimentare mai sănătoase și mai ecologice.
Cu toate acestea, Comisia a precizat că nu dorește să interzică total utilizarea pesticidelor chimice, în ciuda faptului că obiectivul propus de 50% ar fi obligatoriu din punct de vedere juridic pentru statele membre.
Green Deal
Însă Frans Timmermans, comisarul responsabil de inițiativa emblematică a blocului comunitar „Green Deal”, a declarat că, în conformitate cu propunerile, s-ar pune capăt complet utilizării pesticidelor chimice în unele zone publice.
„Până în 2030, jumătate din pesticidele chimice ar trebui să fie înlocuite cu alternative, cu practici precum rotația culturilor și tehnologii precum agricultura de precizie. Propunem, de asemenea, să interzicem orice utilizare a pesticidelor în zone sensibile, cum ar fi școlile, spitalele, parcurile și locurile de joacă,” a declarat Frans Timmermans.
Statele membre vor trebui să prezinte rapoarte periodice privind progresele înregistrate în cadrul noului regim. De asemenea, fondurile UE ar fi disponibile în următorii cinci ani pentru a acoperi costul oricăror noi cerințe.
Noile propuneri, subiect de controversă
Dar multe guverne se opun deja noilor propuneri, iar eurodeputatul italian Herbert Dorfmann a declarat pentru Euronews.com că momentul este nepotrivit, având în vedere actuala criză alimentară.
„Momentul este complet nepotrivit pentru a face această propunere, deoarece ne aflăm într-un moment în care este nevoie de alimente în Europa. Ne aflăm din nou într-o dezbatere privind securitatea alimentară în Europa și a propune acum aceste două regulamente este pur și simplu nepotrivit,” a declarat Herbert Dorfmann.
Politicienii verzi din Parlamentul European nu sunt însă de acord cu această apreciere.
Europarlamentarul Pär Holmgren a declarat că UE trebuie să stabilească o dată pentru încetarea completă a utilizării pesticidelor chimice.
„Când vine vorba de pesticide, avem cu adevărat nevoie de o dată de sfârșit complet. Într-o bună zi va trebui să înțelegem prăpastia uriașă dintre sustenabilitate și nesustenabilitate. Și atâta timp cât vom continua să folosim pesticide pe termen lung, vom avea mai multe probleme decât puținele beneficii pe care le avem și mai ales le-am avut de pe urma acestui tip de agricultură,” a declarat Pär Holmgren.
Refacerea naturiii
Planurile includ, de asemenea, un obiectiv obligatoriu de refacere a naturii pentru ca țările să repare 20% din ecosistemele deteriorate până în 2030, ideea fiind de a readuce natura în toate zonele, inclusiv în păduri, terenuri agricole și zone urbane.
Virginijus Sinkevičius, comisarul european pentru mediu, a declarat pentru Euronews, într-un interviu exclusiv, că ideea de restaurare a naturii este avantajoasă pentru toată lumea.
„Ar trebui să încetăm să trăim într-un mit conform căruia a acționa pentru natură, a restaura natura înseamnă doar costuri și niciun beneficiu. Iar evaluarea noastră de impact arată că un euro investit aduce opt euro de beneficii”, a declarat Virginijus Sinkevičius.
Unul dintre obiectivele principale, este de a inversa declinul polenizatorilor, cum ar fi albinele, despre care experții spun că, de fapt, crește randamentul agricol și ajută la refacerea naturală a ecosistemelor.
Planurile vor avea nevoie de aprobarea Parlamentului European și a Consiliului European înainte de a deveni lege.