Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Culturile de tutun din Dolj, distruse de secetă. Un hectar ajunge și 5.000 de euro pentru cultivare

Din cauza căldurii extreme, culturile de tutun sunt afectate. În Dolj plantele nu au atins nici un sfert din înălțimea pe care ar fi trebuit să o aibă în această în perioadă, iar pe unele suprafețe nu au mai crescut.

Și asta în condițiile în care unii dintre fermieri l-au replantat și de trei ori, în încercarea de a avea o producție bună.

Suprafețe de nisip care ard la picioare și plante care abia se mai zăresc pentru că s-au uscat și s-au făcut una cu terenul.

Așa arată cultura de tutun a fermierului Nelu Capră din Bratovoiești Dolj, o comună cunoscută pentru producția mare de acest tip. Anul acesta soarele puternic a dat calculele peste cap.

Oamenii spun că din cauza secetei culturile sunt grav afectate și nu mai pot scoate producția de o tonă la hectar, cât prevăd normele în vigoare pentru a obține subvenția. Pentru că are pierderi foarte mari, Nelu Capră spune că nu va mai cultiva anul viitor tutun.

Valentin Barbu pune tutun. Un hectar l-a costat 5.000 de euro pentru a-l cultiva, însă banii par pierduți pentru că ar trebui să facă o tonă de tutun, dar după cum arată plantația la acest moment în care ar trebui cules nu speră să facă nici jumătate.

Tutunul nu atinge nici un sfert din înălțimea avută anii anteriori

Tutunul nu are nici un sfert din înălțimea pe care o avea în anii anteriori în această perioadă, deși a schimbat cultura de trei ori.

”Pe suprafața aceasta de un hectar trebuie să livrăm o tonă de tutun dar la ce avem aici, la ce se vede, nu ne așteptăm nici la. Cel mult 500 de kilograme. Ne este imposibil. Dacă în anii trecuți aveam plante ajunse la maturitate și la un 1,70 m acum plantele după cum se vede nu trec de 30 de centimetri.

O să avem o pierdere enormă, o să renunțăm și nu o să mai continuăm cu plantarea tutunului.

Având în vedere că tutunul acesta nu e plantat o singură dată a fost replantat și replantat de trei ori la rând. Tutunl acesta afots replamntat de trei ori și după cum se vede vremea neprielnică l-a adus în stadiul în care e acum. Pentru economia românească o să fie ceva considerabil penru că nu o să mai fie tutun la noi în zonă. Am vorbit cu cultivatorii de tutun din zonă și multă lume, masiv, renunță la plantarea tutunului”, a declarat acesta.

Primarul comunei Bratovoiești, unde sunt cultivate peste 50 de hectare de tutun spune că anul acesta este compromisă în mare parte cultura de tutun.

Din Dolj pleca un sfert din productia de tutun fiind cultivate peste 230 de hectare. Anul acesta însă mulți fermierii au chemat reprezentanții Direcției Agricole pentru a constata calamitățile și speră la despăgubiri din partea statului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE