Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reclamele la tutun, interzise. Fără publicitate Radio-TV pentru țigările electronice și de vapat

Publicitatea la produsele de tutun, inclusiv pentru cel încălzit prin dispozitive electronice, va fi interzisă. Deputații au dat astăzi vot final în favoarea unui proiect de lege, care vine cu o serie de restricții în acest domeniu. Interdicțiile sunt și mai drastice în cazul mesajelor care vizează minorii și tinerii, ținta predilectă a producătorilor de profil. Votul a fost unul covârșitor: 269 pentru, doar 2 împotrivă și 3 abțineri.

Modificări legislative privind publicitatea produselor din tutun și a țigaretelor electronice

Conform noilor reglementări, se interzice publicitatea explicită pentru produsele din tutun, țigaretele electronice, inclusiv cele de tip Vape, produsele destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, dispozitivele electronice pentru încălzirea tutunului și a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, precum și pentru pliculețele cu nicotină pentru uz oral (pouch-uri) difuzată în cadrul programelor de radiodifuziune și televiziune, pe biletele de călătorie pentru transportul public.

În prezent, legea interzice doar publicitatea explicită pentru produsele din tutun în programele de radiodifuziune și televiziune. Proiectul actual extinde aceste restricții și asupra țigaretelor electronice și altor produse similare, inclusiv în incinta unităților de învățământ și a unităților de asistență medicală sau la o distanță mai mică de 200 metri de intrarea acestora, măsurată pe drum public.

Publicitatea la aceste produse nu va fi permisă nici în publicaţii destinate în principal minorilor, în sălile de spectacole înainte, în timpul şi după spectacolele destinate minorilor.

Totodată, publicitatea pentru acest produse nu va fi permisă în condiţiile în care se adresează minorilor; înfăţişează minori consumând aceste produse; sugerează că acest produse sunt dotate cu proprietăţi terapeutice sau că au un efect stimulativ, sedativ ori că pot rezolva probleme personale; dă o imagine negativă despre abstinenţă; nu conţine inscripţii avertisment în limba română.

"Orice formă de comunicare comercială audiovizuală pentru ţigări, alte produse din tutun, ţigarete electronice, inclusiv de tip Vape, produse destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, dispozitive electronice pentru încălzirea tutunului si a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, precum şi pentru pliculeţele cu nicotină pentru uz oral (pouch-uri) şi flacoane de reumplere este interzisă", mai prevede proiectul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE