Noi soiuri de grâu hibrid ar putea fi soluția pentru o producție bună și de calitate pe vreme de secetă pedologică.
O spun specialiștii Universității de Științele Vieții din Iași, care studiază deja aproximativ 400 de genotipuri de grâu pentru a-l găsi pe cel mai potrivit regiunii.
Fermierii abia așteaptă să cultive un grâu adaptat condițiilor meteo actuale.
”Normal dacă aveam ploi la timp, grâul ăsta trebuia să aibă un număr mai mare de boabe pe spic, dar fiind secetă foarte multe din flori au avortat și de aia avem undeva la 38-42 de boabe. Normal ca să facă o producție de 6-7 tone trebuia sa avem undeva la 48-56 de boabe pe spic.”, a declarat Ion Notingăr - fermier.
400 de soiuri de grâu direct pe câmp, analizate pe o platformă experimentală
În Moldova a plouat, și în luna mai, și în iunie, dar insuficient. Pentru astfel de situații este nevoie de un plan pe termen lung, de un soi de grâu care să fie rezistent, dar care să aducă și o producție mare și de calitate.
Este ceea ce au în vedere acum specialiștii Universității de Științele Vieții din Iași. Aceștia analizează aproape 400 de soiuri de grâu direct pe câmp, pe o platformă experimentală.
Cele aproape 400 de genotipuri de grâu sunt diferite și s-au comportat diferit aici în platformă. Putem vedea un grâu care a crescut aproximativ jumătate de metru, iar în partea stângă este un grâu care a crescut aproximativ un metru.
Fermierii spun ca abia așteaptă să cultive un grâu adaptat condițiilor meteo actuale și să nu mai aibă pierderi de la an la an.
”E foarte bine că suntem pe această platformă și sunt mai multe soiuri de gâu care s-au cultivat ca sa putem face o diferențiere la fiecare parcelă să vedem care soi de grâu trece mai ușor prin fenomenul de secetă. Noi trebuie sa ne adaptăm la condițiile care sunt, atât condițiile atmosferice, cât și condițiile de viață și sa venim în culturi cu soiuri noi.”, a mai spus Ion Notingăr - fermier.
E perioada când la grâu se trage linie și se văd rezultatele. În stațiunea de cercetare Ezăreni, sunt 20 de hectare cu două soiuri de grâu românești. Specialiștii se așteapta ca producția să fie de aproximativ cinci tone la hectar. Într-un an bun, recolta a fost de peste șase tone la hectar.
Specialiștii nu lucrează doar pe câmp, ci și în laborator, unde fac inclusiv analize genetice. Costul se obținere a semințelor de grâu în laborator prin noile tehnici scade de aproximativ șase ori. Acest lucru va însemna că semințele vor fi mai ieftine pentru fermieri, dar și cu mult mai bune calitativ.