Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Colegiul Medicilor a încheiat ancheta în cazul celor 17 decese de la Spitalul Sfântul Pantelimon din București: "Actul medical a fost corect"

Pe 11 aprilie, vestea că "aproape 20 de pacienți" au murit în câteva zile la Spitalul Sfântul Pantelimon a creat neliniște. Inițial, Ministerul Sănătății a spus că a primit o sesizare, urmând să facă verificări.

Ulterior, ministrul Alexandru Rafila și-a trimis Corpul de Control, iar conducerea spitalului a demarat o anchetă proprie. Apoi a făcut o investigație și Colegiul Medicilor, iar rezultatul a fost făcut public acum.

Concluzia este că nu a existat nicio suspiciune că ar fi fost vreo abatere de la protocoale sau că cineva ar fi făcut ceva intenționat de a suprima viața unui pacient. În total, 17 pacienți au murit în câteva zile la Spitalul Sfântul Pantelimon din București.

Anchetă finalizată în cazul celor 17 decese de la Spitalul Sf. Pantelimon

În anchetă au fost audiați 23 de medici, iar președinta Colegiului Medicilor din București a declarat că această situație a "adus grave prejudicii relației de încredere dintre medic și pacient".

"Din dosarele pe care le-am avut, am urmărit în primul rând discuţia cu medicii pe fiecare dosar, pentru că trebuie să vă spun că, în unele cazuri, au fost implicaţi mai mulţi medici, de la doi până la şase medici din aceeaşi secţie, ceea ce ar fi presupus că toţi cei şase medici ar fi avut un comportament care, medical sau profesional, nu era adecvat.

Comisia a analizat caz cu caz toate cele 17 decese şi a audiat 23 de medici, respectiv toţi medicii din secţia de ATI, dintre care bineînţeles că am reţinut pe cei care au fost prezenţi şi în legătură cu cazurile respective. Comisia a constatat că toate cazurile, absolut toate cazurile care au ajuns în ATI, reprezentau cazuri critice, în stare foarte, foarte gravă, majoritatea transferuri din alte secţii ale spitalului, unele după mai multe luni de spitalizare. Câteva au venit deja cu stop resuscitat sau neresuscitat din afara spitalului şi, într-un caz, a fost vorba şi de un transfer dintr-un alt spital, al unui caz depăşit, al unui caz foarte grav care s-a prăpădit în aceeaşi zi.

Noi am analizat întreaga evoluţie, întregul parcurs al fiecărui pacient în spital şi bineînţeles că ne-am focalizat pe momentul incriminat. Am verificat dacă există protocoale ale Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, care ştiţi foarte bine că sunt cele care trebuiesc respectate de către toţi medicii în activitatea profesională şi dacă aceste protocole sunt cunoscute şi, de asemenea, am verificat punctual consemnările din foaia de observaţie, respectiv dacă dozele administrate au fost în concordanţă cu indicaţiile, dacă au fost ajustate sau dacă s-au adaptat situaţiei clinice la fiecare pacient.

Din această analiză, în toate cele 17 cazuri, nu a existat niciun fel de suspiciune că a existat vreo abatere de la aceste protocoale sau că cineva, în mod intenţionat - mai ales că în unele cazuri sunt consemnări din partea mai multor medici chiar în aceeaşi zi - ar fi făcut un act deliberat de a suprima sau de a reduce (n.r.: doza de medicament), în scop criminal", a spus Liana Pleş, Preşedinta Comisiei de Disciplină a Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, într-o conferință de presă.

În total au fost derulate patru anchete la Spitalul Sântul Pantelimon, inclusiv una penală, după ce directorul de îngrijiri al unității sanitare a acuzat că în secția de Terapie Intensivă ar fi murit mai mulți pacienți pentru că le-ar fi fost redusă doza de Noradrenalină, un medicament care îi ține în viață pe bolnavii intubați.

Trei angajaţi ai unităţii medicale au fost audiaţi de către Parchetul București, s-a făcut cercetare la faţa locului şi au fost ridicate documente.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE