Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România donează un sistem PATRIOT către Ucraina. Decizia a fost luată în ședința CSAT. Reacția lui Zelenski

Update: Consiliul Suprem de Apărare a Țării a hotărât, joi, să doneze Ucrainei un sistem PATRIOT, în contextul deteriorării considerabile a situației de securitate din această țară.

20/06/2024 , 16:49

Reacția lui Volodimir Zelenski după ce România a donat Ucrainei un sistem Patriot

Președintele Ucrainei a reacționat printr-o postare pe rețelele de socializare: "Sunt recunoscător României și președintelui Klaus Iohannis pentru că au luat decizia de a furniza Ucrainei un sistem suplimentar de apărare aeriană Patriot. Această contribuție crucială va consolida scutul nostru aerian și ne va ajuta să ne protejăm mai bine populația și infrastructura critică împotriva terorii aeriene rusești.

Apreciez conducerea puternică a României și sprijinul principial pentru Ucraina. Punând capăt terorii rusești acum, Ucraina previne o potențială agresiune împotriva Moldovei, României, statelor baltice și tuturor vecinilor noștri.

Este esențial ca Ucraina să aibă instrumentele necesare pentru a învinge teroarea rusă acum, astfel încât nimeni altcineva să nu mai fie nevoit să se confrunte cu acțiunile agresive ale Rusiei pe scară mai largă în viitor".

Știrea inițială: Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) se va reuni joi la Palatul Cotroceni pentru a discuta mai multe subiecte, printre care și posibilitatea transferului unui sistem PATRIOT către Ucraina.

Conform Administraţiei Prezidenţiale, întâlnirea CSAT va începe la ora 13:00 și va include pe ordinea de zi analizarea acestei propuneri, alături de alte teme relevante precum:

  • Obiectivele României pentru Summitul NATO din 2024;
  • Forţele şi mijloacele Armatei României ce pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2025;
  • Stadiul şi perspectivele conflictului din Ucraina în urma agresiunii ilegale şi nejustificate a Federaţiei Ruse. Implicaţii pentru România;
  • Analiza privind posibilitatea transferului unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT către Forţele Armate ale Ucrainei;
  • Avizarea solicitărilor pentru obţinerea autorizării de utilizare a echipamentelor de infrastructură 5G, depuse de către Bithat Solutions S.R.L. şi ASEE Solutions S.R.L.

Iohannis, declarații despre candidatura la șefia NATO, după ședința CSAT

Totodată, Klaus Iohannis a anunțat miercuri că își va prezenta poziția cu privire la candidatura pentru funcția de șef al NATO în cadrul CSAT, după care va comunica public decizia sa.

Iohannis a fost întrebat dacă își va menține candidatura pentru șefia NATO, având în vedere că Ungaria și Slovacia și-au declarat sprijinul pentru Mark Rutte ca secretar general al Alianței Nord-Atlantice, România fiind singura țară din Alianță care nu a anunțat încă susținerea pentru premierul olandez.

"Voi discuta aceste aspecte mai întâi în CSAT, apoi voi informa și opinia publică," a spus președintele în conferința de presă comună cu președintele Italiei, Sergio Mattarella, miercuri.

Pe 11 iunie, președintele Klaus Iohannis a convocat această ședință a CSAT. Anterior, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării s-a întrunit ultima dată în februarie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE