Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reorganizare bugetară, mimată cu clientelă politică: Angajații partidelor, intangibili la Parlament. Organigrame mărite la ministere

Reorganizarea instituțiilor de stat, atât prin reducerea funcțiilor de demnitate publică, cât și prin cele impuse în cazul funcționarilor publici, vine cu măsuri menite să mascheze și să protejeze în continuare clientela politică.

În timp ce angajații speriați de perspectiva concedierilor au părăsit cu sutele posturile din Parlament, restructurarea preconizată nu se atinge de acei angajați la grupurile partidelor parlamentare.

Reorganizare prin vacantare la Parlament

În paralel, efectele reducerii funcțiilor de demnitari în ministere sunt diluate prin noi organigrame de lucru, chiar dacă Executivul și-a trimis Corpul de Control la toate instituțiile.

La începutul anului, cele două conduceri ale Parlamentului au venit cu câte un plan de reducere a cheltuielilor bugetare. Inclusiv prin reducerea aparatului de lucru, considerat supradimensionat, prin angajările succesive făcute în sistem în anii trecuți, cu 240 de posturi la Cameră și cu aproape 180 de funcții la Senat.

După o serie de proteste, amenințări cu greva și demersuri în instanță, sute de funcționari parlamentari au preferat fie să se pensioneze, fie să plece spre alte instituții, mai ferite de spectrul concedierilor cerute de Guvern.

Sute de funcționari au preferat fie să se pensioneze, fie să plece la alte instituții

Mircea Abrudean, președintele Senatului: Au fost și plecări și mă aștept să fie plecări în perioada următoare. Acolo unde există situații punctuale de comisii care rămân fără oameni, se găsesc soluții în așa fel încât comisiile să-și desfășoare activitatea conform calendarului.

Pană la mijlocul lunii mai, restul angajaților rămași ar trebui să dea concurs. Aproape 200 de persoane, angajate ca experți și consilieri în cadrul grupurilor politice parlamentare, sunt însă ferite de aceste măsuri de reorganizare.

Angajații grupurilor parlamentare, protejați de spectrul concedierii

Grosul angajaților e la PSD: 56 dintre ei lucrează la nivelul grupurilor acestui partid de la Senat și Cameră. Alți 41 sunt la grupurile PNL. 28 și respectiv 21 de persoane activează pe lângă grurpurile AUR și USR ca experți și consilieri.

La polul opus, grupurile SOS și POT au câte 9, respectiv 4 astfel de angajați. Președintele Camerei nu poate explica această excepție de la regulile reorganizării.

Ciprian Șerban, președintele Camerei Deputaților: Voi definiva acest proces pentru cei 240, urmând să ne aplecăm și la birourile permanente și la grupuri.

Reporter: Sunteți de acord ca persoanele care lucrează la grupul biroul permanent și sunt aduse de politicieni să plece odată cu politicienii?

Ciprian Șerban, președintele Camerei Deputaților: Da, sunt de acord! Sunt pentru implementarea acelor dispoziții, incluisv pentru aceste persoane. De ce? Pentru că vreu să fim toți egali în această clădire. Mă îndoiesc că pot fi acuzat că vreau să acopăr pe cineva eu.

Protejarea clientelei politice la Parlament nu reprezintă un caz singular

Săptămâna aceasta, premierul Marcel Ciolacu a eliberat din funcții o serie de secretari de stat și alți înalți demnitari. Dar a făcut și noi numiri în aceste funcții care vin cu salarii atractive și alte beneficii pentru cei numiți și susținuți politic.

Printre noii veniți se regăsește și fostul eurodeputat PNL, Cristian Bușoi, acum secretar de stat la Ministerul Energiei, condus de Sebastian Burduja, dar și fostul deputat Kelemen Attila, ajuns secretar de stat la MIPE. Totul sub umbrela unei noi ordonanțe de urgență proaspăt adoptate, prin care se instituie scăderea cu 11 a posturilor de secretari de stat, subsecretari de stat și înalți funcționari. Dar pe o organigramă mărită peste noapte de la 100 la 110 posturi.

Artificiul a lăsat astfel actul normativ fără efecte notabile. În ciuda acestei decizii, Marcel Ciolacu a anunțat trimiterea Corpului de Control la toate cele 16 ministere și instituțiile subordonate pentru a verifica stadiul măsurilor de reorganizare, amenințând în paralel miniștrii codași la acest capitol cu remanierea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE