Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA vor livra României alte trei sisteme Patriot până în 2027. Analist: ”Ține de înțelegerea complexă care s-a făcut”

România are acum două sisteme Patriot operaționale, tot atâtea în curs de operaționalizare, iar alte trei urmează să ne fie livrate de Statele Unite până în 2027, a declarat fostul consilier prezidențial Iulian Chifu, la Euronews România.

În opinia sa, nu se pune problema ca SUA să nu ne mai livreze și aceste baterii de apărare antiaeriană pentru că ele sunt deja contractate.

”Două (sisteme Patriot, n.red) sunt deja operaționalizate, două sunt în curs de operaționalizare. Asta înseamnă că ele trebuie să fie verificate, calibrate, se trage cu ele în diferite exerciții, în așa fel încât să vedem că sunt funcționale. Alte trei trebuie să vină în perioada următoare, potrivit contractului care a fost făcut.

Le-am contractat. Nu știu care este eșalonarea plăților în privința aceasta. (...) Orizont de timp - 2027”, a declarat Iulian Chifu, fost consilier prezidențial.

Cât despre posibilitatea ca SUA să nu mai livreze sisteme Patriot niciunei alte țări în afară de Ucraina, Chifu a evidențiat că aceste elemente sunt negociate între state.

”Astea sunt chestiuni care se negociază. (...) Încă o dată ține de înțelegerea complexă care s-a făcut. Dacă eu am cedat un sistem și am negociat ca livrările să facă la timp și să se facă și la o anumită calitate, sigur că orice asemenea decizie ulterioară nu mă vizează, nu mă afectează, nu facem chestiuni de retroactivitate. Astea pot crea anumite dificultăți”, a mai spus analistul, la Euronews România.

Financial Times: SUA urmează să direcționeze sistemele Patriot către Ucraina

Statele Unite ale Americii nu vor mai livra rachete pentru sistemele Patriot către alte țări, pentru a putea livra Ucrainei suficiente interceptoare pentru a se apăra de atacurile rusești. Informația a fost confirmată de trei surse pentru publicația britanică Financial Times. Jurnaliștii scriu că anunțul oficial va fi făcut astăzi, de președintele american Joe Biden.

Financial Times precizează că liderul de la Casa Albă a declarat anterior că țările care urmau să primească rachete pentru sisteme Patriot ar trebui să mai aștepte, pentru că necesitățile Ucrainei sunt prioritare. Sistemele Patriot sunt cele mai avansate arme de apărare aeriană ale Washingtonului. Acum, Ucraina dispune de cel puțin patru astfel de sisteme de apărare aeriană, oferite de Statele Unite ale Americii și Germania. Cel românesc ar fi al cincilea.

Președintele Volodimir Zelenski a spus că interceptoarele Patriot pot doborî rachetele lansate de Rusia, inclusiv pe cele balistice. Potrivit lui Joe Biden, cinci țări au fost de acord să trimită sisteme Patriot și alte sisteme de apărare aeriană în Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE