Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lupte cu topoare și macete între paza de coastă a Chinei și marina filipineză

Cresc tensiunile în Marea Chinei de Sud, ape revendicate aproape în totalitate de China, în defavoarea statelor limitrofe. La începutul acestei săptămâni s-a dat o adevărată luptă între paza de coastă a Chinei și marina filipineză. Imaginile au fost publicate de autoritățile de la Manila.

Lupte cu topoare și macete între paza de coastă a Chinei și marina filipineză

Opt nave chineze au lovit de mai multe ori două bărci gonflabile ale marinei filipineze, care încercau să livreze armament și alimente către un avanpost teritorial. Chinezii au folosit topoare, macete și cuțite pentru a avaria bărcile filipineze.

Autoritățile de la Manila au acuzat armata chineză de atac pirateresc și au cerut ca Beijingul să le achite despăgubiri și să restituie bărcile și armamentul confiscat. La rândul său, China a acuzat Filipine că ar fi intrat în zona sa. Statele Unite ale Americii, partenerul Filipine în regiune, au condamnat atacul și au anunțat că vot fi nevoite să-și apere aliatul.

Există temeri că disputele din Marea Chinei de Sud, considerată un punct fierbinte din Asia, ar putea escalada și ar forța SUA să intre într-un conflict mai mare cu China.

În afară de China și Filipine, Vietnam, Malaezia, Brunei și Taiwan au fost, de asemenea, implicate în confruntări în zonă, care este una dintre cele mai aglomerate căi navigabile din lume.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE