Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mark Zuckerberg caută sprijinul lui Trump pentru a bloca sancțiunile UE împotriva Meta

După alegerea lui Trump, CEO-ul Meta Platforms a îmbrățișat prioritățile noului președinte. A desființat echipa de diversitate a companiei, a pus capăt programului de verificare a informațiilor și l-a numit în consiliul de administrație pe președintele UFC, Dana White, un aliat al lui Trump. Zuckerberg a fost printre directorii din Silicon Valley prezenți la inaugurarea lui Trump, scrie The Wall Street Journal.

În ultimele săptămâni, în una dintre primele sale solicitări concrete de la preluarea mandatului de către Trump, executivii Meta au făcut presiuni asupra oficialilor americani din domeniul comerțului pentru a interveni împotriva unei amenzi și a unui ordin de încetare și renunțare așteptate din partea Uniunii Europene, potrivit unor surse.

Decizia UE vizează obligarea Meta să le ofere utilizatorilor Facebook și Instagram opțiunea de a folosi aceste platforme gratuit, fără a vedea reclame personalizate – o măsură care ar afecta principala sursă de venit a companiei.

Meta își dorește ca administrația Trump, care pregătește un nou pachet de tarife ce ar putea afecta UE și alte țări miercuri, să răspundă agresiv împotriva unei decizii pe care compania o consideră discriminatorie. Meta speră că presiunile SUA vor convinge Comisia Europeană să slăbească măsurile impuse.

Nu este vorba doar de amenzi – Comisia încearcă să pună piedici companiilor americane de succes doar pentru că sunt americane, în timp ce lasă rivalii europeni și chinezi să scape nepedepsiți”, a declarat un purtător de cuvânt al Meta.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că oficialii aplică legile blocului în mod egal pentru toate companiile care operează în UE, indiferent de țara în care sunt înregistrate.

Zuckerberg, iritat din cauza reglementărilor și taxelor europene

Zuckerberg este frustrat de aproape un an din cauza reglementărilor, deciziilor și taxelor europene în creștere, spun surse apropiate companiei. După inaugurare, el a spus că vrea să colaboreze cu Trump pentru a combate reglementările globale, inclusiv cele din Europa, unde a afirmat că legile „instituționalizează cenzura și îngreunează inovarea.”

În februarie, Zuckerberg s-a întâlnit cu oficiali americani la Washington și i-a îndemnat să conteste reglementările străine care, potrivit Meta, împiedică competitivitatea americană pe piețele internaționale.

Săptămâna trecută, în timpul unei întâlniri cu oficiali ai UE la Washington, reprezentanții comerțului din SUA și-au exprimat îngrijorarea cu privire la Legea Piețelor Digitale a UE – legea pe care Meta este acuzată că a încălcat-o – precum și față de alte măsuri impuse de bloc, potrivit unor persoane informate despre discuții.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a refuzat să comenteze. Trump a semnat în februarie un ordin executiv care amenință cu tarife ca răspuns la reglementările tehnologice „restrictive și împovărătoare” care „împiedică creșterea sau funcționarea companiilor americane.”

Comisarul european pentru concurență, Teresa Ribera, a declarat că executivul UE își va continua aplicarea legilor tehnologice și nu ia decizii bazate pe evoluțiile politice din alte țări.

Cu toate acestea, unii oficiali ai UE au fost reticenți în a anunța amenzi și ordine de conformare pentru companiile americane chiar înainte ca administrația Trump să impună tarifele reciproce miercuri, a declarat o persoană familiarizată cu gândirea Comisiei.

Deocamdată, decizia împotriva Meta – și un caz similar împotriva Apple – rămân pe cale să fie anunțate.

Vineri, un comitet de reprezentanți ai statelor membre ale UE a aprobat planul Comisiei de a obliga ambele companii să respecte legislația tehnologică a blocului, potrivit unei surse familiare cu subiectul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE