Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ICCJ admite recursul CCR. Decizia Curții de Apel Ploiești de ieri, desființată de Curtea Supremă

UPDATE: Înalta Curte de Casație și Justiției a admis, vineri, recursul împotriva deciziei prin care Curtea de Apel Ploiești a admis o cerere în care se solicita suspendarea hotărârii CCR din 6 decembrie 2024 prin care au fost anulate alegerile prezidențiale.


Știrea inițilală:

Înalta Curte de Casație și Justiție judecă, vineri, începând cu ora 16:00, recursul împotriva deciziei prin care Curtea de Apel Ploiești a admis o cerere în care se solicita suspendarea hotărârii CCR din 6 decembrie 2024 prin care au fost anulate alegerile prezidențiale.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești și Curtea Constituțională a României au contestat decizia prin care un judecător de la Curtea de Apel Ploiești a admis, joi, o cerere prin care se solicita suspendarea hotărârii CCR din 6 decembrie 2024 prin care au fost anulate alegerile prezidențiale.

„Admite capătul de cerere privind suspendarea executării actului administrativ contestat. Suspendă executarea Hotărârii Curții Constituționale nr. 32 din 6 decembrie 2024, până la soluționarea definitivă a cauzei. Admite acțiunea în anulare. Anulează Hotărârea Curții Constituționale nr. 32 din 6 decembrie 2024. Obligă pârâta la plata cheltuielilor de judecată către reclamantă în cuantum de 70 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru. Cu drept de recurs în 5 zile de la pronunțare'', potrivit minutei deciziei Curții de Apel Ploiești

CCR: O instanță judecătorească a dispus, fără temei constituțional și legal, cu privire la efectele unei hotărâri obligatorii

Curtea Constituțională a precizat vineri, în legătură cu decizia Curții de Apel Ploiești, că, „în mod regretabil”, cu „încălcarea” prevederilor legale, o instanță judecătorească a dispus, „fără temei constituțional și legal”, cu privire la efectele unei hotărâri obligatorii adoptate de instanța constituțională.

CCR subliniază că actele sale jurisdicționale nu sunt acte administrative și, prin urmare, nu pot fi atacate în contencios administrativ, anulate sau suspendate.

Drept urmare, CCR a declarat recurs împotriva sentinței pronunțate joi de Curtea de Apel Ploiești, Secția de contencios administrativ și fiscal, în Dosarul nr. 301/42/2025, prin care a fost anulată și suspendată executarea Hotărârii Curții Constituționale nr. 32/2024 privind anularea alegerilor prezidențiale din 2024.

Curtea Constituțională menționează că, începând cu luna decembrie 2024, au fost promovate în fața instanțelor judecătorești din toată țara peste 200 de acțiuni similare de contestare a Hotărârii Curții Constituționale nr. 32/2024.

„În mod regretabil, cu încălcarea prevederilor Constituției României și ale Legii nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, care consacră caracterul general obligatoriu al actelor jurisdicționale ale Curții Constituționale de la data publicării lor în Monitorul Oficial al României, o instanță judecătorească a dispus, fără temei constituțional și legal, cu privire la efectele unei hotărâri obligatorii adoptate de instanța constituțională. Aceste aspecte au determinat Curtea să acționeze procesual pentru a apăra ordinea constituțională și efectele Hotărârii nr. 32/2024”, se arată într-un comunicat citat de Agerpres.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE