Motivarea judecătorului Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploiești prin care a decis suspendarea hotărârii Curții Constituționale privind anularea alegerilor prezidențiale din decembrie 2024 este un „un expozeu politico-juridic” care va intra în „istoria dreptului constituțional la capitolul «așa nu se face»”, a declarat Tudorel Toader, fost judecător al Curții Constituționale, la Euronews România.
Fostul ministru al Justiției a punctat că reprezentantul Ministerului Public a atras atenția că, în acest dosar, Curtea de Apel nu are competența de a se pronunța deoarece „hotărârea CCR nu poate face obiectul controlului de legalitate din partea instanței de judecată”.
„Hotărârea aceasta este ecoul unei nemulțumiri publice bazată pe diferența dintre decizii, hotărâri și avize pe care le pronunță CCR”, a afirmat fostul judecător al Curții Constituționale.
Tudorel Toader consideră că, prin această decizie, judecătorul Alexandru Vasile va intra în istoria dreptului constituțional la capitolul „așa nu se face”.
„Nu și-a declinat competența pentru că este independent. Nu și-a declinat competența pentru că nu avem de unde ști, dar probabil că s-a bucurat că are onoarea și ocazia să dea o decizie care anunța în istoria dreptului constituțional la capitolul «așa nu se face», nu este corect, nu este constituțional”, a afirmat Tudorel Toader, la Euronews România.
Tudorel Toader: „Ceea ce decide CCR este definitiv și obligatoriu”
„Judecătorul a făcut deosebirea dintre decizii, hotărâri și avize. Și a tras concluzia că numai deciziile sunt obligatorii, că hotărârile sunt administrative și ca orice act administrativ poate fi supus controlului de legalitate. Dar judecătorul a omis ceea ce era esențial: faptul că instanța Constituțională decide deasupra celor trei puteri.
Ea stabilește, printre altele, echilibrul puterilor în stat. Ceea ce decide CCR este definitiv și obligatoriu. Constituția spune că CCR veghează la respectarea procedurilor de alegere, constată și validează alegerile. Și atunci când constată, înseamnă că a decis”, a afirmat fostul ministru al Justiției.
„Judecătorul a dat satisfacție unui anumit segment social”
„Judecătorul a făcut un expozeu politico-juridic. A dat satisfacție unui anumit segment social și a dat o ocazia de a comenta noi mult și bine tot cazul.
O instanță de contencios administrativ nu poate cenzura ceea ce a hotărât CCR. Așa spune Constituția.
CCR a pronunțat prima decizie în 10 iunie 1992. De atunci și până acum niciun judecător nu a găsit de cuviință să controleze legalitatea a ceea ce a hotărât CCR”, a concluzionat el.