Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Contestații la Evaluarea Națională 2024. Când se depun; model de cerere

Contestațiile la Evaluarea Națională pot fi depuse de elevii și părinții nemulțumiți de notele obținute la examenele naționale. Primele rezultate la Evaluarea Națională 2024 au fost publicate pe 3 iulie.

Sinteza rezultatelor la Evaluarea Națională 2024:

  • 74,4% de candidați au obținut medii mai mari sau egale cu 5;
  • 77,6% de elevi au avut note peste 5 la Limba română;
  • 68,7% de elevi au avut note peste 5 la Matematică;
  • 90,5% de elevi au note peste 5 la Limba maternă;
  • 407 de note de 10 la Limba română;
  • 1060 de note de 10 la Matematică;
  • 68 de note de 10 la Limba maternă;
  • 65 de medii de 10.

Programul depunerii contestațiilor la Evaluarea Națională 2024

Elevii și părinții pot depune cererile prin care contestă notele pe 3 și 4 iulie, după afișarea primelor rezultate la examene. Mai exact, cererile se depun:

  • pe 3 iulie, în intervalul 16:00 - 19:00;
  • pe 4 iulie, în intervalul 8:00 - 12:00.

Rezultate finale, după soluționarea contestațiilor, se afișează pe data de 9 iulie.

Model de cerere pentru contestație la Evaluarea Națională 2024

Sursa: colegiulbotta.ro

Pe cererea de contestație, elevii vor completa datele de identificare (nume și prenume), precum și informațiile legate de nota contestată (data susținerii probei, numele disciplinei, nota pe care o contestă).

Elevii vor semna că au luat la cunoștință faptul că nota se poate modifica prin creștere sau descreștere, iar nota obținută după contestații va fi cea finală și nu mai poate fi modificată.

De asemenea, elevii fiind minori, cererea va fi semnată și de părintele sau reprezentantul legal.

În cazul în care constestația se depune online, cererea poate fi semnată și cu semnătură electronica.

Cum sunt recorectate lucrările

În procesul de evaluare a contestației, după validarea finalizării evaluării de către cei doi profesori evaluatori, în cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este mai mică sau egală cu 1 punct, este calculată nota finală, ca medie aritmetică având două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire, fiind înregistrată în catalogul evaluării naţionale.

În cazul în care diferenţa între notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, lucrarea va fi recorectată de alţi doi profesori evaluatori. După validarea finalizării evaluării, nota finală este calculată luând în considerare cele 4 (patru) note. După eliminarea celor două note/valori extreme, nota finală se calculează ca medie aritmetică având două zecimale, fără rotunjire, a celor două note/valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală şi este înregistrată în catalogul evaluării naţionale.

În cadrul etapei de soluţionare a contestaţiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluare iniţială. În situaţia în care se constată o diferenţă de notare mai mare de 1 punct, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii, lucrarea este reevaluată de alţi doi profesori evaluatori. Reevaluarea se face respectând cu stricteţe baremul de evaluare şi notare şi toate procedurile de evaluare. Nota acordată de cea dea doua comisie de contestaţii este nota finală obţinută de candidat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE