Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Cât de ușoare au fost subiectele la Română la Evaluarea Națională 2024. Baremul, publicat de edu.ro

Profesoara Ecaterina Stanca de la Colegiul Național de Informatică ”Tudor Vianu” a comentat la Euronews România gradul de dificultate a subiectelor la Limba română de la Evaluarea Națională 2024.

Profesoara Ecaterina Stanca: ”Cerințele sunt medii ca dificultate. Toți profesorii au parcurs o serie de teste de antrenament.

Problema numărul 1 o reprezintă subiectul al II-lea. În general elevii merg pe criteriul că nu se mai dă caracterizare, ca anul trecut. Caracterizarea de la subiectul al II-lea a fost o surpriză pentru mulți dintre ei. Este o cerință dificilă mai ales când trebuie să deducă trăsăturile și să le ilustreze cu secvențe din text. Este un subiect care ar putea să departajeze.

Trebuiau să respecte și niște cerințe, cum ar fi notarea a două date de identificare a personajului: vârstă, ocupație, portret fizic. Prezentarea prin câte o secvență comentată a două trăsături morale ale personajului și după aceea precizarea a două mijloace de caracterizare dferite și aici dau că ar trebui prezentată caracterizarea directă cu cele trei mijloace specifice caracterizării directe și la caracterizarea indirectă sunt mult mai numeroase, vreo șase indicii pentru a dovedi că mijlocul de caracterizare este indirect.

După aceea au și corelarea unei valori personale, veșnica problemă a valorilor și a confuziei între valoarea culturală și valoarea morală. Unele se disociază ușor, altele se apropie foarte mult, statutul de valoarea culturală de cel de valoare morală. Nu este așa de ușor pentru un copil de clasa a 8-a să distingă între aceste două concepte, mai ales că ele se studiază la filosofie, la liceu.”

Baremul subiectelor la Română la Evaluarea Națională 2024

Subiectele la Română la Evaluarea Națională 2024

La Subiectul I, elevii au primit un fragment din ”Cireșarii” de Constantin Chiriță și din ”Portret” de Cella Delavrancea. Pe baza acestor texte, elevii au avut de rezolvat 9 cerințe la subiectul A și 8 cerințe la subiectul B.

La Subiectul II, elevii au avut de caracterizat un personaj care apare în fragmentul ”Cireșarii” de la subiectul I.

Printre cerințe:

  • Notarea a doi termeni care fac parte din câmpul lexical al naturii.
  • Transcrierea a două figuri de stil din secvența: ”Un fâlfâit greu și cald se apropia de ei și țipete sinistre ca niște bocete răsunară undeva aproape. O aripă moale lovi pieptul prichindelului și câinele, schelălăind, îi scapă din brațe și o luă la goană aiurea.”
  • ”Crezi că e plăcut să îți petreci vacanțele în compania prietenilor?” Motivarea răspunsului în 50-100 de cuvinte.
  • Asocierea fragmentului din ”Cireșarii” cu un alt text studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară.

Calendar Evaluare Națională 2024. Când se publică rezultatele

Evaluarea Națională 2024 continuă pe 27 iunie cu proba la Matematică. Apoi, pe 28 iunie, este proba la Limba maternă, pentru elevii care aparțin minorităților naționale.

  • 25 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba română
  • 27 iunie 2024 – Proba scrisă la Matematică
  • 28 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba maternă
  • 3 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14:00)
  • 3 iulie (orele 16 – 19) și 4 iulie 2024 (ora 08:00 – ora 12:00) – Depunerea contestațiilor
  • 4 – 9 iulie 2024 – Soluționarea contestațiilor
  • 9 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE