Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Taifunul Yagi a lovit sudul Chinei. Vântul a bătut cu o viteză de peste 240 km/h. 420 de mii de oameni au fost deja evacuați

Este alertă în China după ce super-taifunul Yagi, unul dintre cele mai puternice din ultimul deceniu, a atins uscatul pe o insulă tropicală din sudul țării. Doi oameni au murit și cel puțin 90 au fost răniți în timpul furtunii puternice.  Aproape 420 de mii de oameni au fost deja evacuați, iar școlile au fost închise în anumite părți ale regiunii pentru a doua zi consecutiv.

Super-taifunul Yagi a adus ploi abundente și rafale de vânt de peste 240 de kilometri pe oră. Sute de mii de locuințe au rămas fără curent electric timp de mai mult ore. Mai mult, circulația feroviară, maritimă și aviatică au fost deja suspendate pentru a doua zi în provincia din sudul Chinei. Autoritățile se așteaptă ca taifunul să provoace distrugeri importante. Meteorologii spun că super-taifunul va lovi în curând și Vietnamul.  

Nguyen Cong Luc, comandantul gărzii de frontieră dintr-o provincie vietnameză: „Garda de frontieră colaborează cu autoritățile relevante pentru a chema oamenii și pescarii să mute bărcile la adăpost și să respecte ordinele de evacuare.”

Mai multe aeroporturi s-au închis

Autoritățile vietnameze au decis închiderea mai multor aeroporturi din țară, inclusiv pe cel din capitala Hanoi. Sunt așteptate ploi torențiale, cu riscuri de alunecări de teren, iar viteza vântului poate atinge 180 kilometri pe oră, în special în nordul țării. Pe acest fond, Ministerul Afacerilor Externe de la București a emis o avertizare de călătorie pentru cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Vietnam.

La începutul acestei săptămâni, inundațiile și alunecările de teren aduse de Yagi au ucis cel puțin 13 persoane în nordul Filipinelor. Iar cel puțin 5 oameni au fost răniți în Hong Kong. Oamenii de știință spun că fenomenele meteorologice precum taifunurile sau uraganele devin din ce în ce mai puternice și mai frecvente odată cu schimbările climatice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE