Instabilitatea atmosferică accentuată din ultimele săptămâni a făcut ca meteorologii să emită mai multe coduri galbene, portocalii sau chiar roții de vreme rea. Pe lângă efectele caniculei, România este lovită și de cele ale furtunilor și vijeliilor extrem de puternice.
Ghid de conduită în situații de furtuni sau vijelii
În acest sens, portalul fiipregătit.ro, în colaboare cu Institutul pentru Situații de Urgență, a elaborat un ghid cu reguli elementare de conduită pe timpul unui asemenea fenomen extrem.
- curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale.
- nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.
- în măsura în care este posibil, dacă vântul bate cu putere, întrerupeți activitățile în aer liber și adăpostiți-vă în locuințe sau în spații care să vă asigure protecția; închideți ușile și ferestrele.
- fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.
- parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate.
- nu atingeți firele căzute la pământ.
Sursa citată menționează că "pe platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență FII PREGĂTIT pot fi consultate ghidurile special create pentru a afla cum vă puteți proteja în diverse situații de urgență, generate de fenomene meteo extreme.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute și din aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play".