Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, sub avertizări de vreme rea. Cod roşu de ploi torenţiale şi abundente în judeţul Galaţi și cod portocaliu în cea mai mare parte a ţării

Două elicoptere sunt pregătite să intervină în județele aflate sub cod portocaliu de inundații. Au fost montate diguri provizorii, iar în județul Galați, deja afectat de ape, sunt gata să intervină 1.000 de pompieri în plus. 

Inspectoratele pentru Situații de Urgență din județele Dâmbovița, Giurgiu, Vaslui, Vrancea și Teleorman au primit motopompe remorcabile, bărci și camioane.

Cetățenii sunt rugați să evite deplasările care nu sunt necesare

Acțiuni de informare preventivă legate de producerea inundațiilor au fost organizate în localități care au mai fost afectate de ape. 

Ministrul Mediului a cerut ca toate autoritățile locale să ia măsuri pentru decolmatarea cursurilor de apă și curățarea șanțurilor. În Capitală numărul dispecerilor care vor prelua apelurile de urgență a crescut. Cetățenii sunt sfătuiți să evite deplasările care nu sunt necesare.

Daniel Vasile, purtător de cuvânt ISU București-Ilfov: „Rămâneți acasă, rămâneți în siguranță, puneți-vă la adăpost, anunțați și persoanele apropiate că urmează se producă un eveniment. Dacă se va emite un mesaj de tip RO-ALERT, să luați măsuri de protecție așa cum vor fi precizate în aceste mesaje de avertizare. Aveți în vedere că se pot desprinde panouri publicitare, stâlpi de electricitate, fire și conductoare electrice, elemente de construcții care se pot desprinde de pe clădiri, care vă pot răni.  Rugămintea noastră și recomandarea și sfatul nostru este să sunați, să anunțați situațiile care sunt realmente o urgență, pentru a nu crea sincope în funcționarea sistemului 112.”

Ghidul oficial de siguranță în caz de furtună lansat de DSU

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a lansat un ghid de siguranță pentru cetățeni, menit să ofere informații esențiale despre protecția împotriva pericolelor provocate de furtuni, potrivit platformei fiipregatit.ro.

Ghidul elaborat de DSU oferă câțiva pași simpli, dar eficienți, pentru a te proteja în fața furtunilor.

Pregătește-te și protejează-te în caz de furtună în câțiva pași simpli:

1. Rămâi informat. Urmărește canalele oficiale de informare. Urmează instrucțiunile de urgență ale autorităților.

2. Intră la interior când auzi tunete! Dacă poți auzi tunetele, ești suficient de aproape de furtună pentru a fi lovit de fulger.

3. Evită șocurile electrice. Stai departe de copaci înalți, apă și electronice.

Furtunile pot fi deosebit de periculoase. Un fulger te poate ucide. Furtunile aduc vânturi puternice care pot dărâma copaci și linii de tensiune. Furtunile pot provoca, de asemenea, inundații, grindină sau tornade.

Rămâi acasă în siguranță și pregătește-te pentru avertismentele de furtună. Oferă ajutor celor care au nevoie, precum persoanele în vârstă sau cu dizabilități, copii și animalele de companie.

Cod roşu de ploi torenţiale şi abundente în judeţul Galaţi

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o avertizare Cod roşu de ploi torenţiale şi abundente valabilă până luni dimineaţa în judeţul Galaţi şi două coduri portocalii ce vizează cea mai mare parte a ţării.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 30 septembrie, ora 00 - 30 septembrie, ora 9:00, pe fondul avertizării Cod roşu, în judeţul Galaţi va ploua torenţial şi abundent. Cantităţile de apă vor fi în timp scurt de 40...50 l/mp, iar în partea de centru şi de vest a judeţului, cu o probabilitate mare, de 80...100 l/mp.

Cod portocaliu de ploi torenţiale şi abundente

Totodată, în interval 29 septembrie, ora 10:00 - 29 septembrie, ora 20:00, este valabilă avertizarea Cod portocaliu de ploi torenţiale şi abundente în nordul şi estul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei şi sudul Transilvaniei.

Astfel, pe arealele judeţelor Sibiu, Alba, Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Argeş, Olt, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Prahova, Ilfov şi Bucureşti, în intervalul menţionat, vor fi perioade cu ploi torenţiale şi abundente. În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 50...70 l/mp şi izolat de peste 80 l/mp.

De asemenea, ANM a emis un Cod portocaliu de ploi torenţiale şi abundente, intensificări ale vântului, valabil în Moldova, Dobrogea, centrul şi estul Munteniei, estul şi sudul Transilvaniei, zona de munte a judeţelor Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa, în intervalul 29 septembrie, ora 20:00 - 30 septembrie, ora 10:00.

În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 50...70 l/mp şi local peste 80...100 l/mp. Vântul va avea intensificări, temporar cu rafale în general de 70...85 km/h.

Meteorologii au emis şi o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică, ploi însemnate cantitativ, intensificări ale vântului, valabilă în intervalul 29 septembrie, ora 10:00 - 29 septembrie, ora 20:00, în cea mai mare parte a ţării. Vremea se va răci accentuat în toată ţara, potrivit meteorologilor.

În intervalul menţionat, aversele se vor extinde în cea mai mare parte a ţării şi local în regiunile sudice vor fi însoţite de descărcări electrice. Izolat vor fi vijelii şi va cădea grindină. În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 25...40 l/mp şi local de peste 50 l/mp.

Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45...65 km/h. În Moldova şi estul Munteniei temporar vor fi şi rafale de peste 70 km/h.

De asemenea, Cod galben de ploi însemnate cantitativ, intensificări ale vântului a fost emis şi pentru cea mai mare parte a Olteniei, vestul Munteniei şi local în Transilvania, valabil în intervalul 29 septembrie, ora 20:00 - 30 septembrie, ora 10:00.

Potrivit ANM, în intervalul menţionat vor fi averse, iar în intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 25...40 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45...65 km/h.

Cod Galben de ninsori şi intensificări ale vântului la munte

Totodată, o avertizare Cod Galben de ninsori şi intensificări ale vântului la altitudini în general de peste 1.700 m în Carpaţii Orientali şi Meridionali este valabilă în intervalul 29 septembrie, ora 20:00 - 1 octombrie, ora 10:00.

Potrivit meteorologilor, la altitudini în general de peste 1.700 m, vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare, iar vântul va avea intensificări, cu viteze de 70...90 km/h.

De asemenea, un Cod Galben de ploi însemnate cantitativ şi intensificări ale vântului este valabil în perioada 30 septembrie, ora 10 - 1 octombrie, ora 10:00, fiind afectate zone din Moldova, Dobrogea, centrul şi estul Munteniei.

În intervalul menţionat vor fi averse, iar mai ales prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 25...40 l/mp şi izolat peste 50 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 50...70 km/h.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE