Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Victor Negrescu, vicepreședintele PE: Nevoie urgentă de un plan de dezvoltare a Apărării în România

Victor Negrescu, vicepreședintele Parlamentului European, a declarat, la Euronews România, că România trebuie să vină rapid cu un plan național pentru înzestrarea și dezvoltarea industriei de Apărare, în contextul amenințărilor la adresa Europei.

Negrescu a vorbit și despre delegația Parlamentului European care merge astăzi la Washington, unde va negocia, în următoarele două zile, cu reprezentanți ai Congresului și ai administrației americane pe marginea tarifelor comerciale introduse de președintele Donald Trump.

„Astăzi suntem vulnerabili, suntem dependenți de sprijinul american”

Victor Negrescu, vicepreședintele Parlamentului European: „Este o realitate. Astăzi suntem vulnerabili, suntem dependenți de sprijinul american. Ceea ce până acum a fost un lucru pozitiv și un lucru normal și acceptat pentru că și noi ofeream multe garanții Statelor Unite în parteneriatul pe care îl aveam cu ei.

Totodată, trebuie să dezvoltăm capabilități comune, capacități comune. Cele 150 de miliarde de euro sunt un prim pas, dar insuficiente pentru a clădi o industrie militară performantă la nivel european. Contează cum folosim și respectivele resurse.

„Dacă vom fi lideri în ceea ce înseamnă dezvoltarea industriei militare, România va avea o economie puternică”

Aceste fonduri sunt împrumuturi cu scopul de a finanța achiziția de echipamente militare și dezvoltarea industriei militare pentru proiecte cu impact european care implică cel puțin două state membre. Vom vedea dacă aceste lucruri vor fi eficiente. Dacă vom avea aceste poiecte serioase cu impact european și dacă România va reuși să atragă aceste finanțări și, totodată, să atragă investitori care sunt capabili să dezvolte această industrie la noi în țară.

O listă preliminară este discutată în prezent. România trebuie să vină rapid cu un plan național în ceea ce înseamnă înzestrarea și dezvoltarea industriei de apărare, coroborată cu obiectivele NATO și UE. Astfel, vom ști ce este de făcut. Invitația mea către mediul de afaceri din România este să se adapteze rapid, să învețe ce înseamnă această nouă direcție economică europeană și să profităm de acest context. Dacă vom fi lideri în ceea ce înseamnă dezvoltarea industriei militare, România pentru cel puțin următorii 10 ani va avea o economie puternică.

„Creșterea acestor tarife în ceea ce privește comerțul cu Europa afectează și România”

Nimeni nu vrea să escaladeze acest conflict. Altfel, Europa nu a declanșat această luptă privind tarifele. Este o propunere care a venit din partea administrației americane, de a tarifa aproximativ 60 de state partenere. Din nefericire, creșterea acestor tarife, în ceea ce privește comerțul cu Europa, afectează Europa, afectează și România.

O delegație europeană va negocia la Washington

Noi sperăm la o soluție diplomatică, pașnică, să nu avem aceste tarife. E o propunere prezentată de către Comisia Europeană: tarife zero. Poate fi o soluție viabilă. Parlamentul European nu dorește doar să stea să aștepte. Vrem să fim proactivi. Am discutat chiar în această dimineață cu șeful delegației Parlamentului European care va fi prezent la Washington pentru a vedea ce vom pune pe masă, cum putem negocia”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE