Primele avioane militare F-16 furnizate de aliații NATO au ajuns în Ucraina, unde Armata speră ca astfel să-și consolideze capacitatea de apărare pentru a respinge atacurile Rusiei. Termenul limită pentru transferarea avioanelor de luptă fabricate în SUA a fost sfârșitul acestei luni și a fost respectat, au afirmat surse citate de publicația Bloomberg.
Deocamdată, nu este clar dacă piloții ucraineni, care s-au antrenat în ultimele luni alături de aliații occidentali, vor putea utiliza imediat aceste aeronave sau dacă procesul va fi unul de durată. Transferul de avioane ar trebui, în timp, să ajute Kievul să contracareze superioritatea aviației Rusiei, cu ajutorul căreia Kremlinul a decimat infrastructura energetică a Ucrainei.
Potrivit Bloomberg, o purtătoare de cuvânt a Ministerului ucrainean al Apărării a refuzat să comenteze. La rândul lor, purtătorii de cuvânt ai Departamentului american al Apărării și ai Consiliului Național de Securitate nu au oferit informații pe această temă.
Transferul avioanelor F-16 a fost concretizat după mai mult de un an. Președintele american Joe Biden a renunțat la opoziția sa față de trimiterea de F-16 în Ucraina în mai 2023, după demersurile repetate ale președintelui Volodimir Zelenski și ale aliaților NATO.
- Danemarca va livra F-16 către Ucraina ''în al doilea trimestru din 2024''
- Coaliția pentru antrenarea piloților ucraineni pe avioane F-16 a fost formată. România, printre statele care au semnat declarația comună
- Ucraina va primi avioane F-16 din Țările de Jos și Danemarca. General: ”Ne mutăm cu războiul în 2024”
Decizia a generat și o dezbatere intensă dacă avioanele F-16 ar oferi Ucrainei vreun avantaj decisiv pentru a respinge invazia rusă. Piloți veterani au afirmat pentru Bloomberg în luna mai 2023 că avioanele cu reacție nu vor produce o schimbare semnificativă pe front, așa cum susține Ucraina.
Transferul avioanelor F-16 a fost întârziat și pe fondul întrebărilor referitoare la furnizarea de piese de schimb și la bariera lingvistică dintre piloții ucraineni și instructorii lor străini. Planificatorii s-au temut, de asemenea, că Ucraina nu are suficiente piste - iar cele pe care le are sunt vulnerabile la atacurile rusești.
Până în prezent, piloții ucraineni s-au antrenat cu F-16 în străinătate, inclusiv în SUA. Între timp, evoluțiile pe câmpul de luptă s-a schimbat. Ambele părți se bazează din ce în ce mai mult pe drone ieftine, iar Rusia și-a consolidat apărarea aeriană.
Danemarca și Țările de Jos furnizează avioanele, Belgia și Norvegia promițând, de asemenea, avioane. Jake Sullivan, principalul consilier pe probleme de securitate națională al lui Biden, a declarat că se așteaptă ca avioanele F-16 să apere forțele din prima linie pe termen scurt și să ajute la recucerirea teritoriului.