Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce este "fediversul" și de ce nu putem avea acces deplin la el în Europa

Utilizatorii de rețele de socializare de pretutindeni, cu excepția UE, își vor vedea de acum postările mai profund în așa-numitul "fediverse". Aruncăm o privire asupra acestui nou mod de a fi pe rețelele sociale, axat mai mult pe confidențialitate.

Înainte de aceasta, utilizatorii ar trebui să meargă la Mastodon sau Bluesky pentru a vedea orice răspunsuri la postările lor Thread care au fost sindicalizate acolo, ceea ce înseamnă că ar trebui să sari de la o aplicație la alta, dar acum utilizatorii nu vor mai trebui să facă acest lucru.

Anunțul face parte din extinderea mai largă a "fediverse"-ului Meta în peste 100 de țări; o mișcare semnificativă față de disponibilitatea sa inițială doar pentru utilizatorii din SUA, Canada și Japonia.

Dar ce este fediverse? Prescurtarea de la "federated universe", este un grup de "servere social media interconectate, dar independente", potrivit Meta.

Cum funcționează?

Meta dorește ca utilizatorii să se gândească la fediverse "ca la un e-mail" trimis între un cont Google și unul Yahoo. Acest lucru este posibil deoarece conturile de e-mail utilizează un set universal de reguli pentru a comunica pe internet.

Aceasta este ceea ce propune integrarea Threads în fediverse: utilizatorii vor putea acum să interacționeze cu persoane care folosesc alte platforme de socializare fără a fi nevoiți să comute între conturile lor.

"Spre deosebire de e-mail, conversațiile și profilul dumneavoastră "fediverse" sunt publice și pot fi partajate între servere", a declarat Meta într-un carusel Threads/Instagram care explică noua inițiativă.

"Imaginați-vă că postați pe Threads și că oamenii vă văd postarea pe Tumblr sau Flipboard".

ActivityPub, nu Meta, este protocolul de rețea socială descentralizată care face ca fediverse să funcționeze. Protocolul, standardizat de consorțiul World Wide Web, permite utilizatorilor săi să trimită mesaje, să opereze camere de control și să sincronizeze mesaje.

Mastodon este cea mai mare platformă de rețele sociale din fediverse, cu 15 milioane de conturi și aproximativ 871 000 de utilizatori activi lunar, la 27 iunie. Rețeaua socială a apărut ca răspuns la achiziționarea de către Elon Musk a X, fostul Twitter.

Alte rețele sociale din fediverse sunt PeerTube, similară cu YouTube, și creatorul popular de site-uri Wordpress. Tumblr, un site de microblogging popular printre mileniali, colaborează, de asemenea, cu ActivityPub pentru a intra în fediverse. ActivityPub, nu Meta, este protocolul de rețea socială descentralizată care face ca fediverse să funcționeze. Protocolul, standardizat de consorțiul World Wide Web, permite utilizatorilor săi să trimită mesaje, să opereze camere de control și să sincronizeze mesajele.

De ce sunt excluși cetățenii UE?

În decembrie anul trecut, Meta a lansat Threads în UE, la șase luni după lansarea inițială a platformei în peste 100 de țări, inclusiv SUA și Regatul Unit.

Platforma are în prezent peste 150 de milioane de utilizatori, după ce în prima săptămână a înregistrat 100 de milioane de noi înscrieri.

Rapoartele media de la acea vreme au dat vina pe noul Digital Markets Act (DMA) al UE pentru întârziere, deoarece Meta ar fi trebuit să solicite permisiunea blocului cu privire la dispozițiile privind confidențialitatea aplicației.

În timp ce Meta nu a confirmat acest lucru direct în rapoartele mass-media, ziarul The Guardian a citatAdam Mosseri, șeful Instagram, care a declarat că există unele "complexități semnificative" pentru lansarea Threads din cauza noilor legi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE