Organizația globală de poliție Interpol tocmai a dezvăluit ceea ce numește „primul metavers conceput special pentru aplicarea legii la nivel mondial”. Potrivit acesteia, această inițiativă va ajuta forțele de poliție din întreaga lume să „interacționeze cu alți ofițeri prin intermediul avatarurilor lor” și chiar să urmeze „cursuri de formare imersive în domeniul investigațiilor criminalistice și al altor capacități de poliție”, conform Euronews Next.
Provocări din mediul online
„Metaversul are potențialul de a transforma fiecare aspect al vieții noastre de zi cu zi, cu implicații enorme pentru aplicarea legii. Dar, pentru ca poliția să înțeleagă metaversul, trebuie să îl experimentăm”, a declarat Madan Oberoi, directorul executiv al Interpol pentru tehnologie și inovare, într-un comunicat.
Metaversul a fost anunțat ca fiind următoarea versiune a internetului, în care vom interacționa în spațiul cibernetic prin intermediul unor avatare care folosesc căști de realitate augmentată (AR) sau de realitate virtuală (VR).
Anul trecut, compania mamă a Facebook, Meta, a dezvăluit planuri ambițioase de a investi masiv în metavers, cu o nouă platformă imersivă numită Horizon Worlds. Însă aceasta s-a confruntat rapid cu acuzații de hărțuire și cu critici privind lipsa de moderare.
Interpol, care conectează forțele de poliție din 195 de țări, a declarat că înființează în prezent un grup de experți în domeniul metaversului pentru a se asigura că „această nouă lume virtuală este securizată prin concepție”.
Creșterea criminalității cibernetice
Comportamentul dăunător în lumea virtuală reprezintă o provocare juridică specifică, „deoarece nu toate actele care sunt incriminate în lumea fizică sunt considerate infracțiuni atunci când sunt comise în lumea virtuală”, a adăugat organizația.
Pe măsură ce numărul de utilizatori ai metaversului crește, vor apărea mai multe infracțiuni posibile, a declarat Interpol, citând „infracțiuni împotriva copiilor, furtul de date, spălarea de bani, frauda financiară, contrafacerea, ransomware, phishing, precum și agresiunea și hărțuirea sexuală”.
Potrivit celui mai recent raport Global Crime Trend, se așteaptă ca infracțiunile informatice, de la ransomware până la exploatarea și abuzul sexual online asupra copiilor, să crească în următorii ani.
„Pe măsură ce infracțiunile transnaționale și rețelele infracționale evoluează într-un ritm fără precedent, autoritățile de aplicare a legii sunt adesea lăsate să joace <catch up>, cu instrumente, procese și proceduri care pot fi depășite sau ineficiente”, se arată în raport.
Prin pătrunderea în metavers, Interpol dorește să oprească această tendință.