”Ar fi o catastrofă un Al Treilea război mondial”, este de părere un veteran care era elev atunci când a fost trimis pe front. Victor Stănescu a trăit atrocitățile celui mai sângeros conflict armat din istoria omenirii. El este unul dintre puținii veterani de război care încă mai trăiesc. De la un an la altul, numărul lor este tot mai mic.
Victor Stănescu are 92 de ani și urmărește cu interes informațiile despre situația geo-politică din prezent. Generalul de brigadă în retragere speră să nu se ajungă la o nouă conflagrație precum cea în care și el a luptat.
Victor Stănescu, veteran de război: ”E foarte greu să dai un răspuns la ora actuală în complexitatea asta teribilă care se întâmplă atât în Ucraina, cât și în Occident. Eu le doresc multă diplomație, să nu se întâmple ceva. E foarte greu să vorbești de război. Ar fi o catastrofă un al treilea Război Mondial, pe plan mondial. Poate că pe undeva se ajunge la o înțelegere și lumea va fi mai liniștită și mai fericită, asta ne trebuie la toți.”
Deși au trecut 80 de ani de când a fost trimis pe front, pe vremea când era elev al liceului militar, veteranului îi este greu și acum să vorbească despre acea perioadă.
Victor Stănescu, veteran de război: ”Am fost și curier și am lucrat mai mult în logistică, în spatele frontului. Când am lucrat în acest batalion, Batalionul 5 Reparații Tancuri și Auto, care se ocupa de recuperarea utilajelor care erau distruse pe front și care erau reparate la diferite ateliere, unul era chiar din Gaești. Am plecat de mic copil, într-adevăr, n-am știut ce înseamnă copilărie, n-am știut ce înseamnă Anul Nou, n-am știut ce înseamnă zi de naștere.”
După ce s-a întors acasă, Victor Stănescu și-a continuat studiile și cariera militară cu și mai multă îndârjire, până când a intrat în rezervă în anul 1994. El este unul dintre cei aproximativ 700 de veterani de război care încă sunt în viață.
Solidaritate și sprijin pentru veterani
În fiecare an, Ministerul Apărării și asociațiile dedicate eroilor, cu sprijinul unor sponsori privați, le trimit veteranilor de război cadouri, de ziua dedicată lor.
Eduard Bachide, secretar de stat, Ministerul Apărării: ”Le onorăm cinstea și tot ce ne-au dat ei. Dacă nu erau ei, nu eram nici noi acum aici. Le mulțumim pentru tot ce au făcut pentru noi, le mulțumim că există, din păcate, din an în an sunt mult mai puțini. Pentru noi e o durere.”
Corina Vasile, membru, Asociația ONOR: ”Încercăm de fiecare dată să fim aproape de veteranii de război, să aflăm care este situația lor, dacă se confruntă cu probleme și să le acordăm sprijin.”
Este al patrulea an în care militarii și voluntarii împachetează cadouri pentru cei care au luptat în cel de-al doilea război mondial. La prima ediție a evenimentului, erau în viață peste 2.600 de veterani.