Pe 24 februarie 2024 se împlinesc doi ani de la începutul războiului din Ucraina. Însă după atât de mult timp, în ciuda sprijinului acordat de Occident, ucrainenii nu au reușit să elibereze cele patru teritorii ocupate de ruși în primele luni de război.
Numai că nici rușii nu reușesc să aibă mari realizări pe câmpul de luptă. În această fază a războiului, Ucraina are acum mare nevoie de muniție și armament, pentru a face față valurilor de atacuri rusești, care dețin stocuri impresionante de muniție.
Acest an ar trebui să fie unul decisiv în această colflagrație, unul în care Ucraina trebuie să schimbe soarta ostilităților. O spune și fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru. Invitat la Euronews România, demnitarul moldovean a explicat cum sunt privite aceste aspecte într-un moment în care Occidentul are probleme în a continua furnizarea de muniție către ucraineni.
Expert: "SUA trebuie să ajute Ucraina pentru a câștiga războiul, nu pentru a rezista"
Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în Republica Moldova: "E un război fără rezultate și schimbări spectaculoase pe linia frontului, dar un război care presupune, în același timp, o pregătire foarte serioasă din partea Ucrainei pentru a schimba soarta acestui război în acest an.
De curând a fost schimbat comandantul Armatei, a fost numit un general nou, Sîrski, care este rus de naționalitate și care cunoaște mentalitatea rușilor. Spre deosebire de Zalujnîi, care a avut școli în Ucraina și în Occident, Sîrski a învățat și a terminat aceleași instituții superioare de învățământ militar pe care le-a terminat și comandantul Armatei ruse.
Sîrski a schimbat tactica, a schimbat la Avdiivka, un orășel pe care rușii n-au putut să-l ocupe timp de zece ani, și-au rupt dinții acolo, au murit zeci de mii de ruși în încercarea de a ocupa Avdiivka și toate semnalele care veneau până acum zece zile erau că Ucraina va pierde Avdiivka. Dar se pare că, odată cu numirea lui Sîrski la conducerea Armatei ucrainene, situația s-a schimbat și decizia lui a fost de a trimite trupe de elită și de a consolida trupele militare care se află acolo, pentru a respinge atacul rușilor.
Deoarece, chiar dacă vor pierde Avdiivka, după asta vor trebui să piardă mai multe vieți omenești pentru a reocupa Avdiivka. Este un loc strategic foarte important, e o zonă care, dacă va fi ocupată de Rusia, va permite rușilor să blocheze aprovizionarea Armatei ucrainene pe frontul din est."
Ar putea Rusia să ajungă la granițele Republicii Moldova?
Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în Republica Moldova: "Dacă s-ar întâmpla această nenorocire (n.r.: ca rușii să treacă de Herson și să ajungă lângă granița cu Moldova), deși eu sunt ferm convins că nu se va întâmpla așa ceva, rușii nu se vor opri la frontiera Republicii Moldova, fiindcă pentru ei, Republica Moldova este parte a Uniunii Sovietice, iar pentru Putin, este important acum, la prima etapă, să refacă frontierele Uniunii Sovietice.
Dar cea mai fierbinte zonă, astăzi, este Marea Neagră. Ucrainenii au mai distrus, în această noapte, o navă rusă, a cincea."
În acest context, ultimele declarații ale lui Donald Trump au îngrijorat, în primă fază. Fostul președinte american, care și-a anunțat dorința de a candida la un nou mandat, a spus că SUA nu vor mai acorda sprijin țărilor NATO și chiar ar încuraja Rusia să le atace.
Deși el și-a nuanțat ulterior cuvintele, această declarație este considerată periculoasă și deplasată. Ea a fost comentată și de Hari Bucur Marcu, expert în politici de apărare.
Hari Bucur Marcu, expert în politici de apărare: "E o declarație electorală ceea ce a spus Trump. În niciun caz nu a fost o declarație despre intențiile sale de viitor, ci din contră, a povestit ce se întâmpla prin 2017 și le-a spus în stilul lui caracteristic, total nediplomatic și zeflemitor. Suntem în fază electorală în SUA. Contarcandidatul lui Trump a sărit imediat.
Dar pentru Europa, e foarte important de înțeles altceva, este de înțeles că această atitudine de călător clandestin, pe care au practicat-o multe state, inclusiv Germania sau Olanda, nu mai poate să dureze. Indiferent cine este la Casa Albă, Europa trebuie să înțeleagă că viitorul securității sale este în mâna sa până la urmă. Stoltengerg a spus că bugetul NATO, fără SUA, este de 300 și ceva de miliarde.
Da, dar aceste bugete sunt doar o treime din bugetul SUA, pe când UE are un PIB consolidat apropiat de al SUA. Chiar cred că depășește China. În asemenea condiții, e cazul ca Europa să înceapă o discuție foarte serioasă despre propria securitate și apărare. Asta este o discuție amânată din 2007, de când s-a făcut această așa-zisă constituție a UE, respectiv tratatul de la Lisabona, în care problema securității și apărării și a politicii externe este lăsată deoparte, nu este prevăzută ca obligație a fiecărui stat, sau să existe o unitate din acest punct de vedere".
Rusia are rezerve nelimitate de muniție
În ultimul an, ucrainenii au cerut chiar cu disperare mai multă muniție și armament din partea Occidentului. Însă ceea ce au primit până acum i-a făcut doar să reziste Rusiei, nu să câștige războiul.
Astfel, multă lume se întreabă cât vor mai rezista ambele combatante. Într-un studiu al Institutului Internațional de Studii Strategice (IISS), se arată că rușii ar mai putea face față cam trei ani acestui război.
Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în Republica Moldova: "UE are capacitatea să înlocuiască ajutorul american, are suficienți bani, deci nu se pune problema în 50 sau 60 de miliarde de euro. UE este bogată, dar vedeți că deciziile în UE se iau foarte greu. La fel de greu se iau și în SUA acum.
Afectează, pentru moment, pentru că SUA nu trimit bani în Ucraina, ci armament, 90% din această sumă înseamnă armament și echipamente din SUA. Și nu este armament nou. Prin tot ajutorul pe care l-a dat SUA Ucrainei până astăzi, scopul a fost să nu permită rușilor să avanseze. Nu a fost dat Ucrainei ca să câștige acest război, ci să reziste. Fiindcă SUA, mai ales democrații, au fost foarte atenți să nu-l deranjeze cumva pe Putin.
În UE, la fel, dar UE nici nu are capacitatea de a transmite echipament militar. Să ne uităm în Germania: ei au, în total, vreo 200 și ceva de tancuri. Sau ajutorul promis, de un milion de proiectile de calibrul 155. Borrell spunea că industria militară din UE are și alte contracte, are și alte priorități, 40% din ce se produce în UE se exportă în afara spațiului european. Și asta duce la încetinirea războiului. Ucraina duce lipsă de muniție, de tehnică militară, de avioane. Acum, SUA trebuie să ia decizia și să ajute Ucraina pentru a câștiga războiul, nu pentru a supraviețui.
Ați văzut că Putin s-a întâlnit cu președintele Coreei de Nord, care, într-o lună, a transmis Rusiei peste un milion de proiectile de calibrul 152. Iar UE, în aproape un an, a transmis Ucrainei vreo 400.000. Iar SUA și-au dublat producția de proiectile de calibrul 155 și produce 28.000 lunar, iar într-un an, poate va ajunge la cam cât produce Rusia astăzi.
Dar Rusia, spre deosebire de statele europene, are depozite nenumărate, cantități nelimitate de proiectile, de armament din timpul Războiului Rece. Noi știm că Uniunea Sovietică era împărțită în zone și în fiecare zonă existau depozite foarte mari de muniție, armament și tehnică militară. Așa era planificat și gândit, ca fiecare regiune, în caz de ceva, să poată rezista, Armata să nu care după ea toată muniția și tehnica militară.
Depozite au fost și în Republica Moldova, e plină și Ucraina de depozite, era plină Europa de est de depozite. Ucraina a vândut multe dintre ele în perioada asta și nu s-au mai produs, pe când în Rusia s-au produs. Când a venit Zelenski, pe care acum îl admir, dar când a venit, a blocat multe proiecte. De exemplu, rachete."
Hari Bucur Marcu: "Rusia, chiar dacă ar vrea, nu ar putea să cucerească Ucraina"
În aceste condiții, întrebarea care se pune este de ce Occidentul nu furnizează Ucrainei armamentul și muniția necesare pentru a câștiga războiul cu Rusia. Nu este vorba neapărat de un număr mare de echiupamente și muniții, ci de echipamente moderne, care ar echivala cumva volumul Rusiei, prin calitate.
Însă dacă rușii au început acest război, scopul Occidentului este acum acela de a uza Rusia cât mai mult.
Hari Bucur Marcu, expert în politici de apărare: "Indiferent ce se întâmplă pe front, soarta războiului nu se joacă pe front. Nu se joacă în niciuna din localitățile astea în care se confruntă militarii ruși cu cei ucraineni, nu se joacă nici pe Mare. Toată povestea asta și de ce durează războiul de doi ani este pentru că așa vrea Rusia. Din momentul în care Rusia vrea să oprească acest război, îl poate opri oricând, de la o oră la alta, de la o zi la alta. Deci nu trebuie să îndeplinească niște condiții.
Nu are (n.r.: Rusia nu are capacitatea de a rupe frontul). Chiar dacă ar vrea, ei nu ar putea să cucerească Ucraina. Ar putea eventual să mai cucerească o localitate două, trei, după care să se oprească.
Ideea este că, din partea Occidentului, mai ales din partea SUA, ei vor ca Rusia să se uzeze foarte mult în acest război, adică dacă tot vor să continue războiul, măcar să sufere. Nu este un război teritorial, în care să se cucerească un teritoriu, de pe urma căruia Rusia să poată să-l păstreze, să poată să facă ceva cu teritoriul acela. Din contră.
Dacă s-ar opri războiul astăzi și Rusia ar câștiga toate teritoriile pe care și le-a arogat deja prin Duma de Stat, cele patru așa-zise republici, Rusia ar fi în cea mai mare problemă, pentru că nu ar fi în stare să le gestioneze, nu ar fi în stare să le apere, nu ar fi în stare să le repopuleze, să repornească economia de acolo. Deci toată lumea este interesată, în momentul de față, ca acest război să continue.
Doar că cei care suferă sunt milioanele de ucraineni care au trebuit să plece de acasă, care suferă de pe urma războiului că nu pot să meargă la școală, la muncă, etc, și mai suferă militarii care mor degeaba, până la urmă. Aici e toată problema. Degeaba ne uităm la o hartă din care rezultă că cineva poate să câștige un teritoriu sau să controleze, militar, o localitate, pentru că a doua zi, acea localitate poate să fie recucerită. Ăsta este specificul războiului, nu avem cum să inventăm.
Dacă Ucraina a fost pregătită pentru un război de secolul 21, oricum, Rusia duce un război de secolul 20. Ucraina are trupe pregătite în Occident, are tactici însușite din Occident și are și tehnică occidentală destul de multă. În prima parte a războiului, au aplicat aceste tactici și au interzis rușilor să aibă controlul spațiului aerian, au realizat oprirea unor forțe importante care au pierdut contactul cu realitatea câmpului de luptă și au fost blocate, după care au trebuit să fie retrase.
Lucruri foarte importante, în economia războiului, dar niciunul dintre acestea nu duce la victorie, nici la victoria Ucrainei, de a se elibera în totalitate, dar nici la victoria Rusiei, de a ocupa Ucraina. Și chiar dacă ar ocupa Ucraina, după aceea ce fac? Că nu e ca și când ar ocupa-o și toată lumea ar aplauda ca la un meci câștigat."