Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inundații puternice în Europa Centrală. În Cehia, autoritățile au emis avertizări de inundații pentru aproape 100 de localități

Țările Europei Centrale și de Est se confruntă cu cele mai devastatoare inundații din ultimii ani. Zeci de localități sunt puternic afectate de ploile abundente, iar salvatorii intervin pentru a evacua sute de oameni. Autoritățile avertizează că nivelul apei din mai multe râuri continuă să crească, iar pericolul unor noi inundații nu a trecut.

Situația este extrem de complicată în Cehia, unde autoritățile au emis avertizări de inundații pentru aproape 100 de localități. Cele mai afectate sunt două regiuni din nord-estul țării, unde au fost înregistrate cele mai puternice precipitații.  

Salvatorii au intervenit cu bărcile pentru a evacua oamenii din zonele inundate. Mai multe drumuri au fost blocate de ape, inclusiv principala autostradă din țară. infrastructura energetică a fost puternic afectată și aproape 260 de mii de gospodării au rămas fără curent. 

În unele localități s-a putut interveni doar cu elicopterul pentru a salvaa oamenii, care s-au refugiat pe acoperișurile caselor. Patru persoane sunt dispărute. 

Miroslav Cerny, salvator: „Sunt evacuați oamenii care nu au reușit sau au refuzat să fie evacuați înainte ca viiturile puternice să ajungă  în orașul Jeseník.” 

Jindrich Stefek, salvator: „Salvăm oamenii care au urcat pe acoperiș. Mai sunt oameni blocați, dar curentul este foarte puternic. Am încercat să ajungem acolo, să găsim o modalitate alternativă de a ajunge la ei. Curentul este prea puternic pentru a interveni cu bărcile.”  

„Este o catastrofă de proporții, toate cartierele din jurul râului sunt inundate, inclusiv Katerinky. Eu locuiesc în altă zonă a orașului Opava, așa că sunt în siguranță aici. Oamenii vor avea nevoie de mult timp pentru a face față consecințelor. Va trebui să îi ajutăm”, spune un salvator. 

Polonia: armata intervine în lupta cu inundațiile

Situația este complicată și în Polonia unde a fost nevoie de intervenția armatei. Până în prezent a fost confirmat un deces. Imaginile filmate cu drona arată amploarea inundațiilor în orașul polonez Głuchołazy.    

Probleme sunt și în Austria. Mai mulți oameni au fost evacuați din Viena, după ce un râu s-a revărsat. Și capitala Slovaciei este afectată de precipitațiile puternice. Nivelul Dunării a crescut, iar apa a ajuns în mai multe cartiere din Bratislava. Salvatorii construiesc baraje pentru a preveni extinderea zonei afectate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE