Budapesta s-a transformat pe alocuri într-o mică Veneție. Dunărea a atins niveluri record, din cauza ploilor abundente, provocând în Ungaria cele mai grave inundații din ultimii zece ani. Mai multe drumuri au fost închise, în timp ce transportul feroviar a fost suspendat în unele zone. Și în nordul Italiei, oamenii au fost evacuați, iar școlile au fost închise din cauza inundațiilor provocate de ciclonul Boris.
Dunărea a crescut cu aproape un metru în 24 de ore, iar până joi dimineață a ajuns la 771 centimetri, apropiindu-se de recordul de 891 de centimetri stabilit în timpul inundațiilor majore din 2013.
Apele au continuat să crească în Ungaria joi, autoritățile închizând drumuri, stații de tren și feriboturi de-a lungul Dunării. Apa s-a revărsat peste cheiurile inferioare ale Budapestei și a amenințat să ajungă la infrastructura de transport, cum ar fi tramvaiele și liniile de metrou. Unele servicii de transport au fost suspendate.
Viktor Orbán, premierul Ungariei: „Potrivit rapoartelor, sistemele de protecție împotriva apei au atins capacitatea de 100 la sută ieri seara. Liniile de protecție au crescut la un nivel al apei de 900 de centimetri, ceea ce este depășește nivelul record al apei. Credem că apărarea Budapestei este asigurată. De asemenea, îi apărăm punctele cele mai vulnerabile, inclusiv Insula Margareta și zona din jurul stației de metrou Batthyány Square.”
Aproape 6.000 de profesioniști, inclusiv membri ai autorității apelor din Ungaria și militari, au fost mobilizați pentru a ajuta la pregătirile împotriva inundațiilor, a declarat Orbán.
Viktor Orbán, premierul Ungariei: „Pot spune cu ușurință că țara este în siguranță, în ciuda gravității situației. Nu suferim din cauza lipsei de echipamente sau de personal. De fapt, datorită voluntarilor noștri, am reușit să înregistrăm rezerve semnificative. Cu excepția unui eveniment neașteptat sau a unui accident, putem ține apa sub control și, conform planurilor noastre, valul de inundații va părăsi țara la mijlocul săptămânii viitoare, iar apoi va trebui să ne ocupăm doar de pericolele post-inundații.”
Slovacia și Ungaria sunt anticipate a fi următoarele afectate de inundații, din cauza unui val de presiune atmosferică scăzută provenită din nordul Italiei, care a adus precipitații record în regiune începând de joi.
Inundații severe în Italia
Aproximativ o mie de persoane au fost evacuate din regiunea Emilia-Romagna, Italia de nord, din cauza ploilor torențiale și a inundațiilor severe care au avut loc peste noapte.
Râurile au inundat trei provincii din această regiune — Ravenna, Bologna și Faenza — iar primarii au îndemnat cetățenii să rămână la etaje superioare sau să părăsească locuințele.
Cel puțin 800 de rezidenți din zona Ravenna și aproape 200 din provincia Bologna au fost nevoiți să petreacă noaptea în adăposturi, școli și centre sportive, în urma revărsării râurilor locale.
Trenurile au fost suspendate, iar școlile au fost închise în regiunile afectate, rezidenții fiind sfătuiți să evite călătoriile și să lucreze de acasă, dacă este posibil.