Este caniculă în mai bine de jumătate de țară! Meteorologii au emis coduri portocalii și galbene pentru zeci de județe. În unele locuri, termometrele arătau chiar și 39 de grade celsius, iar la nivelul asfaltului, temperaturile trec de 50 de grade celsius.
Trenurile au avut întârzieri de zeci de minute din cauza restricțiilor de viteză impuse de caniculă. Călătorii care au prins tramvaie sau trenuri fără aer condiționat au circulat în condiții grele. Iar muncitorii și-au întrerupt lucrul în timpul perioadelor de temperaturi ridicate.
De mâine, temperaturile scad, însă nu suficient, iar o parte dintre județele pentru care au fost emise avertizări rămân și astăzi sub cod portocaliu.
În Capitală, maximele prognozate au fost de 38 de grade Celsius. Valoarea resimțită a ajuns la 42 de grade din cauza umidității și a lipsei vântului. În plus, soarele a bătut cu putere încă de la primele ore iar asfaltul și clădirile s-au încins.
Temperatura la nivelul asfaltului, de peste 50 de grade Celsius
În stațiile de tramvai, unde umbra lipsește, asfaltul a ajuns la temperaturi de peste 50 de grade Celsius. Călătorii care au avut ghinion, au prins și tramvaiele fără aer condiționat.
Canicula a adus restricții de viteză pe toate magistralele de cale ferată din țară. Cum trenurile au adunat zeci de minute de întârziere, călătorii au fost nevoiți să aștepte pe peroane, în căldură.
”Ca în tot Bucureștiul, este dezastru cu căldura. Nu ne putem pune cu natura, dar am putea face ceva pentru călători”, spune un călător.
Oamenilor nu le-a fost mai bine nici în vagoane. Cel puțin în stație, evantaiele au ținut loc de aer condiționat. Unii au preferat să stea pe scări.
Canicula a făcut probleme și în restul țării
În Craiova, temperaturile au depășit 35 de grade Celsius. Oamenii tot au mers la piață. În schimb, pe șantierul Drumului Expres Craiova – Pitești, cei peste 220 de angajați au întrerupt munca în timpul orelor de foc.
Sorin Scarlat- manager de proiect șantier Drumul Expres Craiova-Pitești: ”Legislația în vigoare prevede reducerea programului de lucru în intervalul 12-16, asigurarea tuturor angajaților între doi litri și patru litri de apă minerală și sunt zone în șantier, amenajate sub poduri unde angajații sunt feriți de razele solare.”
Medicii spun că este foarte important să ne îmbrăcăm lejer și în culori deschise. Dacă putem, trebuie să evităm deplasările, în special dacă avem probleme de sănătate.
Ștefan Popescu, medic DSP Dolj: ”Intervalul la care trebuie să bem un pahar de apă este de 15-20 de minute. Nu consumăm alcool, bere sau vin chiar dacă este rece deoarece aceste băuturi alcoolice favorizează deshidratarea și scad capacitatea de luptă al organismului împotriva căldurii.”
În timpul nopții, spun meteorologii ANM, în județele în care este valabil codul portocaliu, temperaturile nu vor scădea sub 20 de grade.