Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

20 iunie, cea mai caldă zi din 2024, până acum. Experiment Euronews: temperatura din mașinile parcate la soare

Joi, 20 iunie, a fost cea mai caldă zi din 2024, de până acum. Termometrele au arătat și peste 39 de grade Celsius în zone din Oltenia și București. La nivelul asfaltului, temperaturile sar de 50 de grade Celsius.

Este caniculă în mai bine de jumătate de țară, iar meteorologii au emis coduri portocalii și galbene pentru multe județe.

20 iunie, cea mai caldă zi din 2024

Trenurile au avut întârzieri de zeci de minute din cauza restricțiilor de viteză impuse de caniculă.

Călătorii care au prins tramvaie sau trenuri fără aer condiționat au circulat în condiții grele, iar muncitorii și-au întrerupt lucrul în timpul perioadelor de temperaturi ridicate. De vineri, temperaturile scad, însă nu suficient, iar o parte dintre județele pentru care au fost emise astăzi avertizări rămân și mâine sub cod portocaliu.

În Capitală, maximele prognozate au fost de 38 de grade Celsius. Valoarea resimțită a ajuns la 42 de grade, din cauza umidității și a lipsei vântului. În plus, soarele a ars cu putere încă de la primele ore, iar asfaltul și clădirile s-au încins.

În stațiile de tramvai, unde umbra lipsește, asfaltul a ajuns la temperaturi de peste 50 de grade Celsius. Călătorii care au avut ghinion au prins și tramvaiele fără aer condiționat.

Canicula a adus restricții de viteză pe toate magistralele de cale ferată din țară. Cum trenurile au adunat zeci de minute de întârziere, călătorii au fost nevoiți să aștepte pe peroane, în căldură. Oamenilor nu le-a fost mai bine nici în vagoane. Cel puțin în stație, evantaiele au ținut loc de aer condiționat. Unii au preferat să stea pe scări.

61 de grade într-o mașină expusă la soare

Andre Rotaru, jurnalist Euronews: "Filmarea noastră în Gara de Nord a durat mai puțin de 30 de minute. În acest timp, mașina pe care am utilizat-o a fost parcată la soare. Caroseria ajunge în acest moment până la 70-71 de grade Celsius, iar în interior vedem că în zonele unde soarele a bătut, temperatura ajunge chiar și la 60-61 de grade Celsius. Asta pe bord, iar pe scaunul din față, cea mai fierbintre zonă are aproximativ 52-53 de grade Celsius".

Canicula a făcut probleme și în restul țării. În Craiova, temperaturile au depășit 35 de grade Celsius. Oamenii tot au mers la piață.

În schimb, pe șantierul Drumului Expres Craiova - Pitești, cei peste 220 de angajați au întrerupt munca în timpul orelor de foc.

Sorin Scarlat, manager de proiect șantier Drumul Expre Craiova - Pitești: "Legislația în vigoare prevede reducerea programului de lucru în intervalul 12-16, asigurarea tuturor angajaților între 2 litri și 4 litri de apă minerală. Sunt zone în șantier, amenajate sub poduri, unde angajații sunt feriți de razele solare".

Medicii spun că este foarte important să ne îmbrăcăm lejer și în culori deschise. Dacă putem, trebuie să evităm deplasările, în special dacă avem probleme de sănătate.

Dr. Ștefan Popescu, medic DSP Dolj: "Intervalul la care trebuie să bem un pahar de apă este de 15-20 de minute. Nu consumăm alcool, bere sau vin, chiar dacă este rece, deoarece aceste băuturi alcoolice favorizează deshidratarea și scad capacitatea de luptă a organismului cu căldura".

În timpul nopții, spun meteorologii ANM, în județele în care este valabil codul portocaliu, temperaturile nu vor scădea sub 20 de grade.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE