Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Val de caniculă în Europa. Peste 60 de incendii de vegetație au izbucnit în mai multe regiuni din Grecia

Valul de caniculă lovește Europa. Căldura extremă face ravagii în Grecia, o destinație preferată de turiștii români și nu numai. Peste 60 de incendii de vegetație au izbucnit în mai multe regiuni, doar în ultimele 24 ore. Este cod roșu de căldură extremă în mai multe țări de pe continent precum Bosnia, Italia, Serbia sau Turcia. 

Zeci de pompieri greci au reușit să stingă un incendiu masiv izbucnit la 30 de kilometri de capitala Atena. Din cauza flăcărilor puternice, autoritățile au fost nevoie să evacueze oamenii din două localități. Pompierii au declarat că, pentru moment, situația este sub control, însă știu din anii anteriori că pericolul nu a trecut.  Un risc ridicat de incendii a fost anunțat pentru zilele următoare în mai multe zone ale țării, printre care Attica sau insulele Evia și Lesbos.

”Trebuie să fim foarte atenți. Trebuie să aducem buldozere pentru a curăța (vegetația uscată n.r.), astfel încât să nu fim în pericol. Există un mare pericol să ne pierdem viețile și casele”, spune un localnic. 

Temperaturi de peste 40 de grade

Valul de căldură extremă a ajuns și în Bosnia, unde termometrele au înregistrat și 40 de grade Celsius în unele regiuni. Medicii îi sfătuiesc pe oameni să nu iasă din casă în mijlocul zilei. 

Nejra Junuz Guzic, medic la clinica de urgență din Sarajevo: ”Acum avem pacienți care au leșinat, oameni care suferă de o scădere bruscă a tensiunii arteriale. Din cauza temperaturii ridicate a corpului, oamenii își pot pierde cunoștința. Ne așteptăm, pe măsură ce vremea se înrăutățește, ca numărul pacienților să crească.”

În mai multe regiuni din Turcia s-au înregistrat temperaturi de peste 40 de grade Celsius. Meteorologii anunță că atât indicele de umiditate, cât și temperatura resimțită depășesc valorile normale pentru luna iunie. Cu toate acestea, mii de oameni merg la plajă sau să viziteze orașul Istanbul.

Erdem Alagoz, ghid turistic: ”Sigur că este dificil. Este dificil pentru toată lumea. Turiștii nu se așteptau la asemenea căldură. De obicei nu este cald în Istanbul în iunie.”

”A fost foarte cald. Am încercat să stăm la umbră și să intrăm în apă cât de mult am putut. Am fost la Izmir, la Efes. Ne-am distrat mult acolo, dar este prea cald ca să te poți plimba în această perioadă a anului”, a spus un localnic. 

Valul de căldură afectează sudul, sud-estul și centrul Europei. Meteorologii au emis alerte de cod roșu sau portocaliu în țări precum Italia, Croația, Serbia, Ungaria sau Italia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE