Canapeaua Euronews, cea pe care s-au ascultat poveștile multor comunități din România, a pornit din nou în țară pentru a asculta vocile românilor. Vocile care ar trebui să fie auzite de politicieni nu doar în anul alegerilor.
Jurnalista Carmen Ciocan a stat de vorbă cu mai mulți oameni care au schimbat comunitatea din Iași.
Carmen Ciocan: Ne aflăm într-un centru educațional construit și intreținut nu de autorități, ci cu ajutorul donațiilor la inițiativa invitatului meu Bogdan Tănasă. Buna ziua, Bogdan. Vorbim despre un proiect care a început în urmă cu zece ani de la o mașinuță pe care ai vrut să o dăruiești unui copil dintr-un mediu defavorizat. Cât de mult ai reușit să te implici în comunitate în acești 10 ani și de ce ai făcut asta?
Sute de vieți salvate și schimbate
Bogdan Tănasă - inițiatorul proiectului Casa Share: Totul a pornit din instinctul meu de a face bine. Asta m-a împins pe mine atunci când am văzut o știre într-un ziar local. Chiar asta spuneam, unul dintre acei copii, era înainte de Crăciun, își dorea o mașinuță că nu a avut niciodată în viața lui. Am hotărât atunci pe loc să fac ceva. De la o mașinuță s-a transformat într-o sobă, să fac soba că era frig și de la sobă s-a transformat într-o casă. Și chiar în două luni de zile am construit casa.
De la o casă, la 33 de case construite, sute de vieți salvate și schimbate. Nevoile primordiale: acoperiș deasupra capului, hrană, educație. La asta se adaugă taberele de iarnă și de vară. De asta are grijă Bogdan. Centrul educațional din comuna Popricani, județul Iași a fost deschis în urma cu aproximativ doi ani.
Bogdan Tănasă - inițiatorul proiectului Casa Share: 85 de copii vin aici, mănăncă, iau parte la lecții, cât de mult s-a schimbat viața lor în acești doi ani? Noi îi monitorizăm pe acești copii, nu doar îi ajutăm cu o masă, dar încercăm să îi ajutăm să își găsească drumul lor în viață prin educație sau printr-o meserie.
Rezultatele la învățătură sunt mai mari cu 41 la sută
Aproximativ zece mii de euro pe lună sunt cheltuielile cu intreținerea centrului, hrana pentru copii, salarii pentru profesori. Merită, spune Bogdan. Rezultatele la învățătură sunt mai mari cu 41 la sută. În cele 33 de case sunt 400 de copii. Dintre acești 24 au devenit adulți.
Bogdan Tănasă - inițiatorul proiectului Casa Share: Au joburi, niciunul nu este fără job. Îi urmărim. O parte dintre ei sunt plecați în Europa. Ne sună, ne scriu. Gândiți-vă că acei copii dau mai departe în societate ce au văzut aici. Asta este foarte important.
Pe lângă ei, mii de copii sunt ajutați cu rechizite, alimente. Toate cu o singură condiție. Sa învețe!
Carmen Ciocan - jurnalistă Euronews România: Care este cea mai mare problemă din această comunitate din care faceți parte pe care ar trebui să o rezolve Uniunea Europeană?
Bogdan Tănasă - inițiatorul proiectului Casa Share: Dacă aș putea, nu dau un sfat, să colaborăm, să zicem, între mine, Casa Share, și Uniunea Europeană aș merge mai jos la firul ierbii și de aici aș porni de la educație și de la a învăța copiii o meserie. Undeva ni s-a rupt lanțul acesta al școlilor profesionale. Ne plângem cu toții că nu mai avem meseriași si este foarte greu să găsești un om bun.
Bogdan a accesat fonduri europene
Bogdan Tănasă este unul dintre românii care au accesat fonduri europene și pentru care votul contează.
Bogdan Tănasă - inițiatorul proiectului Casa Share: Pentru mine Europa înseamna evoluție, progres și foarte multă stabilitate.
Carmen Ciocan: Dacă nu ați fi accesat fonduri europene, ar fi fost mai greu sa faceți o afacere?
Bogdan Tănasă - inițiatorul proiectului Casa Share: Desigur. Iți trebuie un cash flow, ai o idee bună. Este un balon de oxigen și asta am văzut-o pe pielea mea. Eu am toate bulinele pe buletin. Merg la vot. Cu toții zicem: bă, votul meu nu contează. Ba contează. Este foarte important. Gândiți-vă că toată lumea vorbește despre asta. Părinții noștri, bunicii noștri au suferit pentru simplu drept al nostru să te duci tu duminica aia să pui tu acolo, să decizi tu în sufletul tău pe cine să alegi.
Carmen Ciocan: Dacă ar fi să aveți posibilitatea să stați de vorbă cu un eurodeputat, ce mesaj i-ați transmite?
Bogdan Tănasă - inițiatorul proiectului Casa Share: Să ne promoveze mai mult valorile pe care le avem la noi în țară, politicile foarte necesare nouă pe agricultură. Și să pună foarte, foarte mult accent pe educație. Asta îmi doresc cel mai mult ca cei care ne reprezintă să facă, cumva, să pună piciorul în prag și să facă mai mult pentru educație. Cu toții trebuie să participăm în societate, să facem ceva.