Canapeaua Euronews este în mijlocul comunităților. Suntem foarte interesați să aflăm despre cum viața oamenilor de rând poate să se schimbe în bine.
De această data suntem în sectorul 6, într-un loc care ar trebui să îi inspire pe mulți dintre români cu privire la modul în care o comunitate a reușit să se închege, să devină o comunitate extrem de unită pe de o parte, vorbim de mai multe realizări pe care le au locatarii acestui bloc.
Lângă mine este una dintre persoanele care a reușit să adune cumva această comunitate dar nu numai, este un invitat special.
Eliza Barnea este coordonatorul proiectului Între Vecini. Un ONG care a finanțat diverse proiecte verzi pentru o comunitate mai verde. În sectorul 6, pentru a face economii, locatarii unui bloc beneficiază acum de panouri fotovoltaice, o grădină ecologică în care au fost instalate și stații de compost. În momentul de față, 40 de comunități din toată țara au acesat astfel de proiecte proiecte verzi.
”Cred că fondurile europene au fost o resursă inestimabilă în dezvoltarea țării atât la nivel local cât și la nivel national. Este incredibil de important ca toate acest comunități, fie că vorbim de locatari, ONG-uri sau grupuri care să colaboreze cu autoritățile pentru a modela cel mai bine programele finanțate prin fonduri europene pe nevoile comunității.
Din păcate fondurile europene rămân în continuare o resursă dificil de accesat, este un limbaj birocratic de multe ori, este poate dificil de înțeles pentru omul de rând de multe ori.
Aici cred că este și responsabilitatea autorităților să traducă acest limbaj birocratic într-un mod mai accesibil dar cred că putem vedea rezultate ale fondurilor europene în toate domeniile la care ne putem gândi, de la cultură la infrastructură, la eficiență energetică, la educație, la sănătate.”, a declarat Eliza Barnea.
”Care este opinia dumneavoastră despre Uniunea Europeană?”
”Cred că este o ambiție fără precedent, cred că ne este foarte ușor, mai ales nouă, generație care s-a născut cu libertățile pe care le avem să luăm de-a gata aceste libertăți și să nu ne gândim de fapt în ce fel ne-a schimbat Uniunea Europeană viețile. De la faptul că putem călători oriunde, putem munci oriunde, putem candida oriunde în UE.
Că tot vorbeam de fonduri europene, în cei 17 ani de apartenență la UE, am primt 3 euro înpoi la fiecare euro cu care am contribuit, asta înseamnă peste 65 de miliarde de euro în cei 17 ani plus cei câțiva în anii de pre aderare. Cred că este important să ținem minte că toate aceste libertăți pe care le avem astăzi se câștigă cu greu dar se pierd foarte ușor.”, a declarat aceasta.
”Dacă în fața dumneavoastră s-ar afla un parlamentar, ce l-ați îndruma să facă pentru ca viața omului de rând să fie mai bună?”
”Trăim o perioadă cu o miză enormă pentru noi și pentru generațiile ce urmează. Cred că UE are capacitatea și resursele să fie vârf de lance în această perioadă. La nivel national și European mi-ar plăcea să văd la nivel de parlamentar euroean sau national, viziuni mai ample care să depășească termenul de 4 sau 5 ani.
Să se gândească la generațiile viitoare, să vedem politici mai curajoase pentru că întradevăr este timpul pentru programe și politici curajoase diferite de tot ce am făcut până acum.
Noi suntem obișnuiți la nivel guvernamental și de politici la un nivel de silozuri și asta cred că este o abordare care nu mai funcționează pentru că totul este interconectat astăzi. Aș vrea să văd maim ult serviciul în afara unor interese înguste politice și maim ult în adevăratul scop și anume servirea din aceste funcții publice a comunității.”, a susținut Eliza Barnea.
”O să mergeți la vot și ce vă mână în acest demers?”
”Cu siguranță! La toate cele 4 rânduri de alegeri. Și de ce? Cred că este evident, cum am spus și mai devreme, cumva pentru mine este un efort de a înțelege cum spune generația mea, nu merg la vot că nu am cu cine vota sau nu merg l avot că nu mă interesează politica, când de fapt ne putem da seama că politica este peste tot în jurul nostrum.
Politica este despre cum arată această grădină de bloc, politica este despre cât trebuie să mergi ca să ajungi la transportul în comun, politica este la ce alimente ai acces în magazinul de la colt, politica este în lucruri macro care țin de politici industrial sau sistemul energetic national.
Cred că este important pentru noi să fim cetățeni în fiecare zi și nu doar în an electoral. Purtăm această pălărie la fel cum purtăm alte pălării identitare pe care le avem și tocmai ca un semn de recunoaștere a acestor libertăți care le-au câștigat alții pentru noi, cred că este de datoria noastră să respectăm această responsabilitate pe care o avem de a vota.”, a conchis aceasta.