Ce așteptări au românii de la Uniunea Europeană și de la parlamentarii pe care o să îi trimitem de la Bruxelles. Ce a făcut Europa pentru România și ce poate face mai bine? Canapeaua Euronews, cea pe care s-au ascultat poveștile multor comunități din România, va porni din nou prin țară pentru a asculta vocile românilor. Vocile care contează, vocile care ar trebui să fie auzite de politicieni nu doar în anul în care votează. Canapeaua Euronews este în Giurgiu, în comuna Răsuceni, sat Cucuruzu.
Mesaj pentru UE de la un tânăr din Cucuruzu. Pe Daniel, doar părinții îl mai țin în satul natal
Cristi Popa, jurnalist Euronews: „Bun găsit! Suntem în satul Cucuruzu din județul Giurgiu. Un sat cu un peisaj pitoresc, dar dacă este să ne uităm împrejur, prea puțini oameni putem observa pe străzile sau ulițele de aici din localitate, asta pentru că sunt foarte mulți care au plecat în străinătate. Lângă mine este unul dintre puținii tineri care au mai rămas în localitate, care nu a decis să plece în vest pentru o viață mai bună la fel cum au făcut mulți alții”.
Daniel este unul dintre puținii tineri din satul Cucuruzu care cel puțin deocamdată nu a plecat la muncă în străinătate. Lucrează în județul Ilfov și face în fiecare zi naveta, peste 60 de kilometri. Pierde în fiecare zi cel puțin trei ore pe traseu. Acesta a fost compromisul pe care a trebuit să îl facă pentru a nu pleca la muncă în străinătate. A ales să rămână în satul Cucuruzu pentru a fi în continuare alături de familie.
Cum este viața în Cucuruzu?
Daniel Ștefan Craiță, curier: Foarte grea!
De ce spui lucrul acesta?
Daniel: Nu este apă, nu este canalizare, nu este nimic. Degeaba. O să plece mulți tineri. Câți mai suntem...
Mai sunt tineri în sat?
Daniel: Sunt, dar sunt foarte puțini și pleacă în străinătate pentru un loc mai bun, pentru un loc... Nu știu cum să zic.
Pe tine ce te-a determinat să rămâi, totuși, în sat?
Daniel: Părinții. Aproape de părinți. Dacă nu erau părinții, plecam și eu.
Crezi că ai perspective de dezvoltare aici în Cucuruzu?
Daniel: Nu! Nu se face nimic! Dacă stai aici, nu ai ce să faci aici.
Viața de zi cu zi cu zi cum se desfășoară?
Daniel: Foarte bine. Muncă, acasă, muncă, acasă.
Voiam să te întreb, crezi că ar fi utile fondurile europene și aici în Cucuruzu sau ce fel de fonduri, ce fel de proiecte ar trebui implementate, ca viața oamenilor din Cucuruzu să fie una mai bună?
Daniel: Dacă ar băga apă, canalizare, gaze, ar fi bine. Degeaba! Nu există, bagă bani în buzunar și ne cumpărăm mașini de sute de mii.
Care este opinia ta despre UE? Este benefică sau din contră, crezi că nu este benefică?
Daniel: Foarte... Cum să zic? Nu este benefică! Dacă nu face nimic? Degeaba! Să facă un parc de copii, se mai nasc copii, să facă... nu știu, dispensarul, să facă multe. Dacă le-ar face pe astea, ar fi bine.
Dispensarul e o problemă mare? Există, funcționează?
Daniel: Da, dar nu e medic de familie. Dacă ai o boală, o problemă, te duci tocmai la Giurgiu.
Aici nu ai varianta de a te vedea un specialist...
Daniel: Nu.
O să mergi la vot?
Daniel: Da! Să schimbe satul. Să vedem ce poate să facă pentru sat.
Dacă ai avea în față un parlamentar, ce i-ai transmite, ce i-ai spune, cum ar trebui să se comporte, ce măsuri ar trebui să ia ca viața oamenilor din mediul rural să fie una mai bună?
Daniel: Să facă ceva... Cum au făcut două-trei pompe, să mai facă, pentru că oamenii bătrâni nu se pot să vină tocmai până aici să ia apă. Să mai facă un parc de copii, cum e la Chiriacu sau alte sate. Noi nu avem. Stă să ne mănânce șerpii, nici iarba nu e tăiată.
Și viitorul cum e?
Viitorul este să pleci în afară, că aici nu se face nimic.