Independentul Călin Georgescu, finalist în cursa pentru președinția României, a fost prezent marți seară la o emisiune online, moderată de Marius Tucă. Georgescu a trecut prin multe pseudo-teme aparent de interes cu aceeași superficialitate manifestată în ultimele săptămâni, dar discuția a curs și către o parte dintre declarațiile care au stârnit controverse.
Printre acestea, s-a numărat întrebarea legată de retorica sa, percepută drept de inspirație fascistă și ultranaționalistă. Dar și de elemente de promovare mai mult sau mai puțin fățișă a Mișcării Legionare.
Vizibil iritat și pe un ton categoric, acesta din urmă a negat asocierea cu ideologia extremistă, declarând ferm că „nu a promovat-o niciodată” și că există „dovezi în acest sens”.
Totuși, afirmațiile sale din trecut contrazic această poziție și pun sub semnul întrebării veridicitatea declarațiilor. Redăm o parte din dialogul din emisiune:
Pe finalul emisiunii, Marius Tucă a adresat direct întrebarea:
Marius Tucă: „Domnule Georgescu, sunteți acuzat de promovarea unor idei extremiste, legionare, de extremă dreapta. Sunteți acuzat chiar de promovarea unor idei fasciste.”
Călin Georgescu: „Hmmm.” (zâmbește) „Este fals, nu am nimic de-a face cu așa ceva. Mai rămâne să mi se spună că am participat la uciderea lui Kennedy.”
În acel moment, cel de-al doilea invitat al emisiunii, H.D. Hartmann, a intervenit:
H.D. Hartmann: „Totuși aveți declarații, domnule Georgescu.”
Georgescu l-a întrerupt imediat: „Vă rog frumos. Să nu-mi fi interpretat în context. Am declarat strict de două persoane. Eu nu am folosit niciun alt cuvânt, niciunul... Niciunul. Nu am făcut apologia și nici nu voi face a unei mișcări extremiste sub nicio formă. Punct.”
Marius Tucă a insistat: „Deci nu aveți simpatii în zona legionară, în ceea ce privește...” (își întrerupe întrebarea)
Călin Georgescu a răspuns categoric: „Eu am precizat clar acum două secunde: Nu. Și sunt dovezi în acest sens. Nu am pronunțat niciodată acest cuvânt [n.r. legionar, conform întrebării inițiale]. Iar din punctul meu de vedere, în nicio declarație a mea nu am făcut apologia și nici nu voi face a unei mișcări extremiste sub nicio formă. Punct.”
Întreaga dezbatere poate fi urmărită aici:
Georgescu se contrazice în declarații
Deși în emisiune a negat orice simpatie față de Mișcarea Legionară ori alt tip de asociere cu aceasta, declarații anterioare ale lui Călin Georgescu dezvăluie o altă latură de-ale sale. Într-un interviu mai vechi, independentul care a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale afirma:
„Iar Mișcarea legionară, atunci când se va scrie istoria adevărată, pentru că nu s-a scris încă istoria adevărată, dar se va scrie, se va arăta că a fost cea mai puternică esență și expresie de sănătate și de voință proprie venită din poporul român. A fost unică, ea n-a fost nici o copie, făcută cu nimeni și de la nimeni, indiferent ce s-ar supune și indiferent cât o să se mai scrie împotriva ei. Ăsta este adevărul.”
Georgescu și-a continuat argumentația, criticând așa-numiții „pseudoistorici” care denigrează Mișcarea Legionară:
„Ea face parte din istoria poporului român. Manipularea care este astăzi a fost și atunci... Conducătorul mișcării legionare, Corneliu Zelea Codreanu, alături de 17.000 de comandanți la vremea respectivă, a fost înlăturat. Această abnegație a Mișcării Legionare ne-a demonstrat un lucru: nu a fost suficientă pentru crearea unui stat puternic și pentru transformarea unei populații încă în popor.”
Clipul în care Georgescu redă pasaje din discursul Mareșalului Ion Antonescu
În documentarea subiectului, Euronews România a ajuns la o paralelă incredibilă, semnalată de un utilizator al rețelei Instagram - @unghii.false_jimmy_ . Cel puțin aici se opresc informațiile pe care le-am putut descoperi în această direcție.
Și pentru că, iată, social media a jucat un rol hotărâtor în deznodământul primului tur, am decis să o facem publică, deși nu este ceva ce poate fi verificat în amănunt.
Aparent, într-un discurs din 2021, susținut în fața unei mulțimi de protestatari la adresa restricțiilor impuse în contextul pandemiei de coronavirus, Călin Georgescu ar fi rostit apăsat un discurs integral preluat din retorica mareșalului Ion Antonescu.
Călin Georgescu: „Prin liniște și credință, prin ordine și unire, prin muncă și iubire, cu Dumnezeu înainte, trăiască România!”
Înregistrarea video poate fi urmărită mai jos, de la minutul 1:35.
Ion Antonescu: „În liniște și-n credință, în ordine și-n unire, în muncă și-n iubire, cu Dumnezeu înainte!”
Înregistrarea video poate fi urmărită mai jos, de la minutul 3:53.
Scurt context al discursului lui Ion Antonescu: avea loc la mai puțin de o lună de când România a fost proclamată stat național legionar (14 septembrie 1940). După asasinarea lui Corneliu Zelea Codreanu, din ordinul lui Carol al II-lea, în 1938, conducerea Mișcării fusese preluată de Horia Sima, participant și el la manifestarea din 6 octombrie 1940, alături de alți 100 de mii de legionari.
Declarațiile lui Călin Georgescu: „Corneliu Zelea Codreanu și Ion Antonescu au fost martiri”
În 2022, Călin Georgescu a fost anchetat de procurori după ce, într-un interviu i-a numit „martiri” pe liderul legionar Corneliu Zelea Codreanu și pe mareșalul Ion Antonescu. Între timp, dosarul ar fi fost închis de procurori, scrie Adevărul.
Într-o intervenție televizată la Antena 3, Călin Georgescu a vorbit despre Corneliu Zelea Codreanu, liderul Mișcării Legionare, și despre mareșalul Ion Antonescu, declarând că aceștia „au făcut și fapte bune”.
„Toți au făcut și fapte bune și altele mai puțin bune, dar în general un lider autentic este cel care spune adevărul. Dacă nu spui adevărul, nu ai cum să fii lider. Istoria a fost mistificată și sunt foarte mulți oameni fabricați, iar puterea a fost luată pe bani în ultima perioadă, în ultimii 30 de ani. Sub acest aspect, referitor la întrebare, trebuie să păstrăm un echilibru. Au fost și fapte bune și fapte pe care nu le pot comenta, dar istoricii trebuie să demonstreze acest lucru. Față de martiri nu pot să am păreri, dar sunt din istoria noastră și rămân în istoria noastră.”
Călin Georgescu a mai declarat că „Zelea Codreanu s-a luptat pentru moralitatea fiinţei umane".
Totodată, întrebat despre asasinările lui Armand Călinescu şi Nicolae Iorga de către legionari, Călin Georgescu a răspuns: „Când istoria este mistificată, nu ai ce să discuţi". Mai mult decât atât, în alte discuții, Georgescus s-a declarat admirator al lui Iorga, sub influența căruia s-ar fi structurat, potrivit Europa Liberă. Urmașii istoricului român au contrazis, însă, legăturile pe care Georgescu le-a tot menționat.
Context istoric: Ce a fost Mișcarea Legionară
Rezultatele parțiale din primul tur al alegerilor prezidențiale au generat o explozie de interes pentru termenul „legionar”, acesta devenind cel mai căutat cuvânt pe portalul Dexonline în noaptea de 24 spre 25 noiembrie.
Mișcarea Legionară, fondată în 1927 de Corneliu Zelea Codreanu, a fost o organizație politică de extremă dreaptă, naționalistă și antisemită. De-a lungul timpului, a fost implicată în numeroase acte de violență politică, asasinate și tentative de lovituri de stat.
Potrivit istoricului Alin Mureșan, Mișcarea Legionară a fost o organizație politică și paramilitară apărută în anii ’20, având caracteristici puternic antisistem, anticomuniste și antisemite.
„A fost o mișcare de masă pornită de jos, din societate, în anii ’20. A fost o mișcare antisistem. A fost mișcare anticomunistă și antisemită. Acestea sunt principalele ei caracteristici.”, a precizat acesta
Alin Mureșan a atras atenția asupra dezinteresului față de educație ca fiind una dintre cauzele principale ale ignoranței legate de Mișcarea Legionară:
„Lipsa de cunoaștere a informațiilor despre Mișcarea legionară și despre crimele comise de această organizație politică este rezultatul unui dezinteres total pentru educație.”, a mai spus istoricul.
Cine a fost Ion Antonescu
Ion Antonescu (1882–1946) a fost un militar și politician român, cel mai cunoscut pentru rolul său ca lider al României în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. A fost mareșal al Armatei Române și prim-ministru, exercitând puteri dictatoriale din 1940 până în 1944.
Ion Antonescu a intrat în război alături de Germania împotriva Uniunii Sovietice în 1941, sub pretextul recuperării Basarabiei și Bucovinei de Nord.
Regimul său a fost responsabil pentru participarea la Holocaust, deportarea evreilor și romilor din teritoriile ocupate (Transnistria) și alte atrocități. Este estimat că între 280.000 și 380.000 de evrei și 11.000 de romi au fost victime ale politicilor regimului său, la care se adaugă şi aproximativ 135.000 de evrei români care trăiau în Transilvania de Nord, aflată pe atunci sub conducere maghiară, precum şi 5.000 de evrei români care se aflau atunci în alte ţări din Europa, potrivit Agerpres.
După război, Ion Antonescu a fost judecat de Tribunalul Poporului pentru crime de război și condamnat la moarte. A fost executat în 1946.
În urma primului tur al alegerilor prezidențiale de anul acesta, Călin Georgescu a obținut primul, cu un procent de 22,94% din voturi, arată roaep. În turul doi, acesta se va confrunta cu candidata USR, Elena Lasconi, care a obținut 19,18% din voturile românilor.