Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

MAE, reacție după o declarație atribuită ideologului lui Putin. Alexandr Dughin: „România va fi o parte a Rusiei, în curând”

Alegerile din România au stârnit îngrijorări în cabinetele occidentale, dar și reacții în Rusia, unde și CASAT a confirmat că interesul este ridicat. După ce Putin a ironizat procesul electoral, aparent a venit rândul ideologului său, Alexandr Dughin să țină cald subiectul.

Pe un cont care se presupune că ar aparține acestuia, într-o postare, este vehiculată ideea că România va fi parte din Rusia, în curând.

03/12/2024 , 11:42

Cum interpretează MAE postarea de pe contul asociat lui Alexandr Dughin

Andrei Țărnea, purtător de cuvânt al MAE: „Aș vrea să precizez că reacția nu e doar la conținutul acestui mesaj. Dughin nu are nicio calitate oficială. În consecință, tot ce spune este o formă de trolling, o formă de propagandă și dezinformare.

Contul respectiv este cunoscut, este folosit sistemaic în acest sens, e un cont de propagandă rusească. Dar întrebarea este dacă acest cont este sub controlul direct al lui Dughin sau dacă Dughin are vreo influență directă asupra a ceea ce se postează acolo, lucru asupra căruia nu o să speculez. Tot ce este cert e că acel cont este folosit, de mulți ani, ca un instrument de propagandă și dezinformare rusească.

În mod normal, ignorăm tipul acesta de postări, nu reacționăm la ele. Acum am reacționat pentru că postarea a devenit virală, a fost preluată masiv în media și în rețelele de socializare în limba română. În consecință, reacția mea nu a vizat doar conținutul postului inițial, pentru că orice afirmație a lui Dughin nu are nicio autoritate sau semnificație, dar am folosit ocazia ca să reamintim că, pe fond, Rusia, în multiplele sale declinări istorice moderne, a încercat, sistematic și persistent, să limiteze suveranitatea României și a românilor.

Postarea respectivă vine la o zi de la celebrarea zilei naționale a Unirii. Rusia a ales să nu recunoască Unirea, actul suveran făcut de cetățenii români, fiind nevoie să treacă un an, să ajungem la pacea de la Paris și, sub efectul conjugat al voinței populare, respectiv al presiunii puterilor occidentale, Rusia să recunoască Unirea. Asta este realitatea și de aceea am folosit prilejul pentru a reaminti.

Caracteristica principală a dezinformării și a utilizării spațiului informațional ca spațiu de influență de către actori maligni, cum face Federația Rusă, este o practică comună. Iar aici vedem o fuzionare între comunicarea oficială, între comunicarea venind prin canalele media rusești și folosind de asemenea marile platforme de social media, în care conturi oficiale, teme oficiale sau asociate sunt folosite pentru a răspândi propagandă.

MAE nu poate să comenteze despre candidați, despre procese electorale, neavând nici căderea și nici rolul să o facă. În ceea ce privește însă toate comentariile care vin dinspre Federația Rusă, fie pe canale oficiale sau pe canale de propagandă, ceea ce vedem este o creștere a agresivității acestora și era de așteptat.

Este parte dintr-o încercare sistematică a acțiunii de război hibrid pe care o poartă împotriva Occidentului, pe fondul războiului ilegal și ilegitim pe care îl poartă împotriva Ucrainei. În mod sistematic, începând cu 2008, dar și mai accentuat după 2014, la prima invadare de către Rusia a teritoriului suveran al Ucrainei și anexarea ilegală și ilegitimă a unor teritorii, cu atât mai tare după februarie 2022, am văzut acest mod de acțiune. Și da, în mod persistent, atacarea esenței societății, credibilității instituțiilor, încrederii în stat, în partide politice, în mecanismele lectorale, în democrație, este parte din acest război hibrid.

Ingerințele de acest tip nu sunt un secret, România nu e singura țară care este ținta unor asemenea acțiuni. Au fost numeroase rapoarte care vizează activități maligne ale unor actori statali și non-statali, în spațiul de comunicare european. E parte dintr-un război hibrid persistent și sistematic, căruia trebuie să-i răspundem cu maturitate, în primul rând, cu înțelegerea că toate aceste mesaje sunt făcute să dezbine și, indiferent pe ce platformă sau pe ce voce vin, ele pot să aibă un efect minim dacă avem maturitatea și solidaritatea care sunt necesare într-un asemenea context."

03/12/2024 , 11:04

Reacția Ministerului Afacerilor Externe

La scurt timp, a apărut și reacția Ministeruli Afacerilor Externe din România: „Atât de previzibil! Odată ce românii şi-au sărbătorit cu mândrie Ziua Unirii ieri, ni se reaminteşte că Rusia nu recunoaşte Unirea. A făcut acest lucru doar cu mare reţinere, sub efectul combinat al voinţei suverane româneşti şi al presiunii puterilor occidentale. Acelaşi lucru va face Rusia să eşueze din nou”.


Știrea inițială:

Ideologul lui Putin, Alexandr Dughin: „România va fi o parte a Rusiei, în curând”

„Oare unde ar putea fugi personalitățile woke sau elita democraților din SUA? În Canada? Trudeau a fost recent la Mar-o-Lago. Israel? Acolo există un război. Londra, Paris, Dubai? Exact acolo au fugit liberalii ruși. Sau Moldova? Moldova va fi parte a României în curând. Dar România va fi parte a Rusiei, apare scris pe contul atribuit lui Dughin, pe rețeaua X.

Autorul postărilor și-a continuat ideile, după câteva minute: „Poate Australia sau Noua Zeelandă, locuri mai sigure acum. Europa poate cădea sau să ajungă în mâinile populiștilor de dreapta. Sau să fie grav avariată de Oreșnik".

Nu ar fi prima dată când Alexandr Dughin ar face afirmații referitoare la politica din România. Ideologul lui Putin a reacționat și după primul tur al alegerilor prezidențiale, când independentul extremist Călin Georgescu a obținut cele mai multe voturi. Dughin l-a numit pe Georgescu „un politician remarcabil”.

„Chiar și în Kremlin se spune că nu se știe exact care este poziția sa. Și, știți, legătura dintre România și Moldova este deosebită. Moldova aspiră spre România pentru integrarea europeană. Dar aici este o legătură cu Rusia, care nu pare să se potrivească. Călin Georgescu este un politician remarcabil. Nu poate fi numit prorus, dar este asemănător cu Orban.

Este împotriva globalismului, împotriva agendei liberale, este un patriot român, ortodox convins, tradiționalist, conservator. Pentru Rusia, este mult mai ușor să ai de-a face cu un astfel de politician decât cu altcineva. Și dacă, prin voia lui Dumnezeu, acest candidat patriot, Călin Georgescu, va câștiga, Moldova nu va avea unde merge. Dacă se îndreaptă spre România, vor ajunge mai aproape de un bloc aliat cu noi. Aceste rezultate sunt foarte importante și neașteptate. Toată lumea credea că va câștiga un naționalist român clasic, mai puțin favorabil Rusiei”, ar fi spus atunci Dughin, potrivit Antena 3.

Alexandr Dughin este un cunoscut propagandist rus, numit și „creierul lui Putin”. El face parte din acea gamă de persoane cu pregătire superioară, care, într-un regim dictatorial sau autoritar, au menirea de a fi folosite ca elemente de propagandă sau îndoctrinare. Aceste persoane sunt folosite și pentru a justifica anumite acțiuni ale regimului statului respectiv.

Dughin are ideologii care promovează misticismul și ultranaționalismul, ceea ce face și mai vizibilă asemănarea cu crezurile lui Călin Georgescu.

  • În primul tur al alegerilor prezidențiale, Călin Georgescu a obținut aproape 23% din voturi, iar Elena Lasconi a strâns peste 19% din voturi. Turul 2 are loc pe 8 decembrie.
  • La alegerile parlamentare, partidele suveraniste și extremiste au obținut procente impresionante și au intrat în Parlament. AUR a trecut de 18%, SOS a obținut peste 7%, iar POT a trecut de 6 procente.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE