Răsturnarea de situație în primul tur al alegerilor prezidențiale a fost provocată de actuala clasă politică și în special de Klaus Iohannis. Este opinia istoricului și academicianului austriac Oliver Schmitt, care predă istorie sud-est europeană la Universitatea din Viena.
Lipsa unei reacții din partea elitelor românești a dus în turul doi un candidat extremist, cu mesaje neolegionare, a spus acesta.
„Trebuie să explicăm succesul extremei drepte prin falimentul proiectului România Educată pentru că ceea ce lipsește în România este o educație politică și un minim de cunoștințe despre istoria țării”, a explicat istoricul Oliver Jens Schmitt, într-o analiză pentru Euronews România.
Astfel, suntem confruntați cu un moment istoric și foarte periculos.
Oliver Schmitt: „Succesul extremei drepte se explică prin falimentul proiectului România Educată”
„Pentru primă dată, extrema dreaptă, care este deschis legionară sau neolegionară, a adunat aproape 40% din voturi. Asta e incredibil. Avem de a face cu o revoltă la adresa sistemului, pentru că a fost învinsă și moștenirea lui Klaus Iohannis, dar în general și sistemul politic integral”, a spus istoricul.
Asta a fost posibil și pentru că terenul a fost pregătit ani de zile, cu mesaje extremiste, dar livrate mai subtil.
„Într-o manieră soft, au fost răspândite de președintele Academiei Române, de mitropoliți și arhiepiscopi. De aceea, sunt multe motive care explică de ce mesajul și politica lui Georgescu au prins în România, din păcate. Semne erau clare, erau vizibile, dar partidele tradiționale și probabil și serviciile nu au luat în serios aceste fenomene și rezultatul este destul de grav și se vede că a fost un eșec complet al tuturor elitelor din țară. Chiar și media nu a observat ceea ce se întâmplă într-o lume paralelă”, este de părere profesorul Schmitt.
Istoricul spune că un curent pentru schimbare este prezent de peste zece ani în societatea românească, dar a fost tratat cu dispreț de politicieni.
„Este în bună parte și moștenirea epocii lui Klaus Iohannis. Dezamăgirea este uriașă. Nu trebuie să uităm că această societate s-a mobilizat de mai multe ori într-o manieră foarte impresionantă, pentru a declanșa o mare mișcare de reformă. Iohannis a avut două mandate cu, să spunem, promisiuni de reforme radicale și pur și simplu a trădat. A fost un președinte care a avut o șansă istorică. Și în acest moment intră domnul Georgescu, cu un limbaj neolegionar, cu această aparență de politician serios, care vorbește încet, care este educat, care nu face gălăgie în parlament, care nu este corupt. Adică, este o imitație clară a discursului și metodei lui Corneliu Zelea Codreanu. Așa au câștigat legionarii alegeri în perioada interbelică”, a atras atenția Oliver Schmitt.
Problema este că mulți români nu știu ce a fost mișcarea legionară. Nu știu pentru că le-a lipsit la școală educația civică și educația istorică.
„Mișcarea legionară era un amestec foarte complex între ideile și practicile fasciste importate, mai ales din Italia, pe de o parte, și pe de altă parte, de un ortodoxism exagerat. Legionarii, într-adevăr, credeau în mântuirea neamului, adică o mântuire colectivă a tuturor românilor. Și mulți oameni au fost convinși și mulți intelectuali, în primul rând, au fost atrași de această idee și rezultatul a fost un faliment complet. Legionarii sunt responsabili pentru crime în masă, comise în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A fost un fel de mișcare care a promis modernizarea țării și falimentul a fost extrem de dureros pentru această generație, dar ideile au supraviețuit. Au fost parțial integrate în propaganda lui Ceaușescu, adică national-comunismul a moștenit parțial și ideile legionare și, după Revoluție, aceste curente au ieșit iarăși la iveală și, încetul cu încetul, au pătruns chiar până în mijlocul societății, pentru că nimeni nu a încercat serios să se opună acestor curente. Și iată astăzi rezultatul”, a spus profesorul universitar.
Însă, pericolul este departe de a fi depășit.
„Acum, românii au o șansă istorică de a alege între bine și rău, dar asta trebuie explicat: 'Dragi români, este responsabilitatea voastră, unde vreți să trăiți? Sub umbra lui Putin, într-un fel de Kazakhstan european, sau vreți să continuați pe calea europeană?' Mă întreb dacă această clasă politică, care a produs acest dezastru, este într-adevăr în stare să reacționeze”, a mai spus Oliver Schmitt.