Fuga de întrebările jurnaliștilor din partea candidatului independent la președinție Călin Georgescu ar putea evidenția „o formă de aroganță și de frică” de a fi pus în fața unor contestatari, a declarat Septimius Pârvu, expert în bună guvernare și procese electorale în cadrul Expert Forum, la Euronews România. De asemenea, specialistul a punctat că un candidat la președinție trebuie să aibă „curajul de a face față întrebărilor jurnaliștilor” și de a purta un dialog, în contextul în care Călin Georgescu a făcut până în prezent doar declarații de presă și a transmis doar mesaje video înregistrate și distribuite pe rețelele de socializare.
În emisiunea „Vocile care contează” de la Euronews România, Septimius Pârvu a analizat modul în care Călin Georgescu a decis să comunice în campania electorală pentru alegerile prezidențiale.
„Trebuie să remarc același stil unilateral care cred că e o formă de aroganță, de fapt, și de frică de a avea fi pus în față cu cineva care poate să-ți conteste ceea ce spui. Adică îți înregistrezi un mesaj, îl dai mai departe și cineva vrea, ți-l ia, cine nu vrea, nu ți-l dă...
Nu cred că este un comportament prezidențiabil în primul rând. Ca președinte sau candidat la președinție, trebuie să aibă în primul rând curajul să faci față întrebărilor jurnaliștilor, să porți un dialog”, a afirmat Septimius Pârvu.
Expert: Mulți dintre votanții lui Georgescu care sunt în străinătate au posibilitatea să fie în străinătate, tocmai pentru că suntem parte din UE
„Domnul Georgescu nu face decât să-și continue temele de campanie, acelea legate de faptul că trebuie să ne descurcăm prin noi, că trebuie să rupem legăturile. De a avea mai puțină influență UE, NATO, ceea ce cred că este foarte greșit.
Totuși, România se află acum, pentru că suntem în UE, NATO, să ne gândim ce s-ar fi întâmplat dacă nu făceam parte din aceste alianțe, dacă nu aveam acces la toate serviciile.
Mulți dintre votanții dânsului care sunt în străinătate au posibilitatea să fie în străinătate, tocmai pentru că suntem parte din UE, parțial din Schengen.
Faptul că au acces este datorită faptului că suntem parte din aceste alianțe.
Nu face decât să pună pe agendă un subiect foarte periculos pe care îl susțin și o parte dintre partidele care au fost alese acum la parlamentare”, a mai precizat expertul în bună guvernare și procese electorale în cadrul Expert Forum.
Jurnalista Monica Mihai, despre Călin Georgescu: Ar trebui să răspundă la niște întrebări, nu să țină un monolog în fața unei camere
De asemenea, jurnalista Monica Mihai a constatat faptul că, în prezent, Călin Georgescu „refuză să aibă un dialog real cu jurnaliștii”.
„E un om care vrea să ocupe cea mai ocupe cea mai înaltă funcție în stat și care vrea să reprezinte pe fiecare dintre români. Refuză să aibă un dialog real cu jurnaliștii. Asta face de când a intrat în această campanie, lucru care este foarte greu cumva de înțeles pentru noi, având în vedere că suntem în campanie. Ar trebui să răspundă la niște întrebări, nu să țină un monolog în fața unei camere, uneori împreună cu soția.
Să transmită mesaje punctuale care să poată fi supuse dezbaterii, să nu poată fi continuate cu niște întrebări firești. Dacă nu e bine să apelăm la alții, ce ar fi făcut el în calitate de președinte într-o Românie care nu mai făcea parte din NATO, în eventualitatea în care Rusia invada Ucraina? Cum îi liniștea el pe români că Rusia nu ar putea să ajungă și pe teritoriul României?”, a afirmat jurnalista Euronews, Monica Mihai.
„Ar fi o surpriză și oamenii ar merita să-și vadă candidații într-o dezbatere electorală”
„Nu avem unde să punem aceste întrebări. Există inclusiv grupul de comunicare, pe care voluntarii, așa cum spun ei, îl au. Dacă jurnaliștii adresează mai mult de două întrebări sau dacă cumva au întrebări de follow-up, atunci sunt dați afară de pe grup. Există foarte clar delimitat acel perimetru în care noi jurnaliștii putem să adresăm întrebări și să sperăm că putem să primim și răspunsuri.
Eu nu cred că va avea loc o dezbatere, e o părere personală. Cred că Elena Lasconi ar fi mai mult decât deschisă, la cum se poziționează cel puțin, ar fi interesant de demontat anumite replici din campania domnului Georgescu.
Este clar din semnalele, analizăm pe ceea ce a făcut până acum domnul Georgescu, îmi vine greu să cred că ar fi deschis la un dialog sau ne punem întrebarea dacă este capabil de un astfel de dialog în care răspundă punctual întrebărilor, să fie contestat”
Ar fi o surpriză și oamenii, cetățenii care votează, ar merita să-și vadă candidații într-o dezbatere electorală”, a mai spus jurnalista Monica Mihai.