Pace, neutralitate, Dumnezeu, istorie. Acestea au fost temele mari în jurul cărora s-a învârtit surpriza primului tur al prezidențialelor, Călin Georgescu, în primul său discurs de după procesarea tuturor buletinelor de vot.
La câteva ore de la finalizarea procesului, timp în care o țară întreagă încearcă să înțeleagă cum a fost posibil rezultatul din primul tur al alegerilor prezidențiale, independentul Călin Georgescu a ținut un discurs tăios la adresa actualei clase politice.
Discursul din birou, pe Facebook și Youtube
Spre deosebire de Elena Lasconi, pentru care USR a închiriat un spațiu imens, Călin Georgescu s-a adresat urmăritorilor săi din ceea ce spune că ar fi propria locuință.
Pe YouTube, unde canalul său avea, la ora LIVE-ului, 54 de mii de urmăritori, intervenția a fost urmărită de 33 de mii de oameni. Adică mai bine de 60%, ceea ce, conform studiilor, înseamnă o rată mai mare de cel puțin 4 ori decât ce poți obține organic, în mod obișnuit.
Etichetat drept extremist, Georgescu a catalogat ca falsă această afirmație, cu toate că, de-a lungul timpului, declarațiile sale au curs exact pe acest calapod. A utilizat foarte des termeni precum „pace”, „Dumnezeu” sau „popor”, a folosit pilde, iar tonul din discursul său a părut desprins exact din registrul paralelelor și trimiterilor către una dintre zonele sale de puternică influență, zona legionară.
Călin Georgescu a vorbit apăsat și rar, o tehnică a limbajului care, teoretic, sugerează certitudine, forță și convingere și care este utilizată tocmai în momente-cheie, precum al discursului acestuia.
Călin Georgescu: „Nu există Est sau Vest, există doar România!”
„Oameni buni, nu există Est sau Vest, există doar România, în pacea poporului nostru. Stabilitatea noastră economică și socială vine dintr-o neutralitate absolut necesară. De aceea, astăzi, avem nevoie de pace socială. Nu trebuie să alegem de partea cui suntem, trebuie să fim, înainte de toate, de partea noastră, a poporului și a propriilor nevoi”, le-a spus Georgescu urmăritorilor, care au bombardat fereastra de mesaje cu felicitări, inimioare și chiar câte-un "Doamne-ajută!".
Declarație care, pusă în contextul altor afirmații, precum invalidarea invaziei ruse în Ucraina ori chiar mesajele anti-NATO, se poate citi în cu totul alt fel decât a fost aparent exprimată.
Independentul, care a câștigat inclusiv în fief-uri tradiționale PSD și chiar în cazul votului din diaspora, a păstrat același ton ofensiv, o idee mai sus decât retorica liniștită cu care a defilat în campania electorală, în cazul actualei clase politice.
A vorbit despre jertfă, onoare și deminitate, în timp ce dregerea mieroasă a venit din zona doctrinei creștine, sub forma unor bucăți de pildă și nelipsita invocare a Divinității:
„Poporul român s-a cam săturat de opulența liderilor politici, afișată pe banii noștri, așa că vorbim de acasă. Este, de fapt, cel mai înălțător lucru, vorbim din acasa inimilor noastre, cum spunea soția mea. Toți suntem ca unul, atâți votanți au fost. Vă mulțumesc pentru efort, dedicație, jertfă. Chemarea a fost: fiecare vine cu ce are. Și a fost înălțător, a fost legea înmulțirii minunate a lui Iisus Hristos, a celor cinci pâini și doi pești, care s-au înmulțit la 2.120.404. Le mulțumim și celor care nu ne-au votat, dar pe care îi așteptăm lângă noi, să fim împreună, pentru că ce ne unește, ca oameni, este iubirea.
Am fost toți într-un gând, am mărturisit într-un gând pe Dumnezeu, căci el ne unește și i-am dat votul nostru, pentru că el este liantul nostru. Iar poporul român, care a stat în întuneric atâta timp, a văzut, prin puterea conștiinței, lumina cea mare, căci Dumnezeu este cu noi. Efortul vostru și jertfa voastră mă responsabilizează. Din țară și din cealaltă Românie de peste granițe, vocea voastră a fost acum auzită pe întregul mapamond. Cu toții și-au amintit de puterea poporului nostru, așa cum am făcut-o în decembrie 1989. Ne-am recâștigat demnitatea și am luptat pentru a reface cultul onoare și demnitate. Am spus din nou că noi decidem ce este bine pentru noi și nu ce vor alții să fie bine pentru noi.
Dragii mei, unitatea vine din nevoia de supraviețuire. Politicienii sunt singurii care încă nu au înțeles ce s-a întâmplat. Așa că, dați-mi voie să le explic și lor despre ce e vorba. Doamnelor și domnilor politicieni, v-ați uitat pe statistici, în nenumărate sondaje, ați făcut și continuați să faceți afirmații defăimătoare, v-ați jignit unii pe alții, dar cel mai grav e că ați jignit poporul român timp de 35 de ani și ați continuat să-l jigniți și astăzi, când spuneați că nu înțelegeți cum s-a întâmplat.
Păi nu înțelegeți că poporul român a renăscut și a renăscut în el dorința de demnitate, pe care a pierdut-o în acești ani. Nu există locul 1 sau locul 2, nu există calificare pentru un podium. Singurul loc care contează este al poporului român, el e pe primul loc, iar poporul trebuie să fie întotdeauna pe primul loc.
Sunt acuzat de extremism, de legături cu țări apropiate sau îndepărtate. Total fals, pentru că sunt dedicat cu totul, cu inima mea, cu viața mea, poporului român.
Rămânem devotați valorilor europene, dar mai presus de orice, este nevoie să fim devotați nouă și familiilor noastre, copiilor noștri, strămoșilor noștri, pentru că în strămoși se află adevărul. Noi, românii, existăm pe acest pământ pentru a trăi în pace, atât cu cei din vest, cât și cu cei din est, sau din orice alt punct casrdinal, nu pentru a-i servi pe alții, nici din vest, nici din est, ci pentru a lucra pentru noi, o lucrare unii cu alții și noi toți cu Dumnezeu.
Rămânem direct legați de valorile europene, e esențial să ne regăsim propriile valori. Doar astfel, restul lumii ne va cunoaște și nouă valoarea morală și intelectuală, ca neam și ca țară. Ca să putem fi puternici în orice negociere, e nevoie să fim puternici în țara noastră și asta am început de noaptea trecută. Ne-am regăsit puterea și speranța și mai ales capacitatea de a simți din nou mâna lui Dumnezeu asupra poporului nostru."
Mesajul pentru Elena Lasconi:
Călin Georgescu a ținut să-i transmită și un mesaj Elenei Lasconi, cea pe care o va înfrunta pe 8 decembrie, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Și pe care a plasat-o alături de liderii politici care au influențat drumul României în ultimii ani.
„Doamna Lasconi, voi fi foarte direct cu dvs și cu restul partidelor. Nu aveți de ce să vă bucurați, poporul nu este fericit de ceea ce politicienii au făcut în acești ani. Inclusiv dvs ați fost și sunteți parte din acest proiect politic care ne-a adus starea actuală, dezastruoasă. De ce vă bucurați că ați intrat în turul 2? Transmiteți bucuria electoratului de partid? Dvs ar trebui să candidați pentru poporul acesta, nu doar pentru electoratul de partid, sau împotiva mea.
De aceea, dragii mei, avem cu toții o misiune măreață, nobilă: vom face istorie și nu politică. Prioritatea dvs trebuie să fie acest popor. Vine un an extrem de dificil, adevăratul cutremur urmează și va fi unul economic, în mod special. Iar din păcate, doamnelor și domnilor politicieni, sunteți cei care ați mișcat aceste plăci tectonice în defavoarea țării noastre.
De aceea, mereu v-am îndemnat să faceți pace între voi ca să aveți pace cu poporul român. Ați cheltuit milioane de euro în această campanie doar pentru a ne arăta că stăpâniți războiul, când ați fi putut da o lecție valoroasă din arta păcii, lucrând pentru un ideal comun, poporul român. Acest lucru ar trebui să ne unească, indiferent dacă nu ne-am înțeles de fiecare dată. Sunteți acolo pentru noi, nu pentru voi.
Coborâți cu picioarele pe pământ, din Palatul Guvernului sau al Parlamentului. Geamurile groase și holurile lungi vă izolează de suferința mare de pe străzi și ulițe, din case, de pe câmpuri. Nu simțiți frigul și foamea pe care acești oameni le îndură de ani de zile. Nu sunt extremist, așa cum se spune, nu sunt fascist, nu sunt nimic din ceea ce încercați să conturați la adresa mea. Fiți alături de oameni, de popor, așa cum ați fost și înainte de 89, schimbarea este inevitabilă! E nevoie de noi toți. Dacă nu oprim războaiele dintre noi, nu vom putea avea pretenția să oprim războaiele dintre națiuni. Nu va fi pace niciodată în acest fel."
Călin Georgescu, un politician controversat
Călin Georgescu, inițial outsider în cursa penntru Cotroceni, a stârnit reacții aprinse prin poziționarea sa față de rolul României în contextul actual global. Una dintre cele mai controversate a fost legată de războiul din Ucraina. Georgescu a spus că situația din Ucraina ar fi fost manipulată de interesele industriei militare din Statele Unite, iar NATO și Uniunea Europeană nu ar fi reprezentat în mod corespunzător interesele țării noastre. Declarațiile sale au atras critici.
Georgescu a agitat apele și prin afirmațiile sale despre figura istorică a lui Ion Antonescu, dar și despre Mișcarea Legionară. El a declarat, de pildă, că Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu ar fi eroi ai națiunii române.
Evident, au apărut reacții din partea comunității evreiești și a istoricilor, iar Parchetul General a deschis un dosar penal pe numele său, pentru promovarea cultului persoanelor vinovate de genocid și crime de război.
Rezultate BEC în România:
Călin Georgescu - 22,94% (2.120.404 de voturi)
Elena Lasconi - 19,18% (1.772.503 de voturi)
Marcel Ciolacu - 19,15% (1.769.761 de voturi)