Călin Georgescu, propunerea AUR pentru rolul de premier, la un moment dat, și candidat independent la alegerile prezidențiale din acest an a reușit o surpriză neașteptată în primul tur. Duminică seara, era dat pe locul al treilea, conform exit-poll-urilor, care îl plasează ușor înaintea lui George Simion.
Candidatul TikTok
Strategia de comunicare a lui Călin Georgescu în campania electorală pentru alegerile prezidențiale 2024 s-a concentrat în mare parte pe contul său de TikTok.
O analiză publicată de G4Media.ro în luna noiembrie arată că popularitatea candidatului pe platformă, în timpul campaniei, a crescut grație numărului foarte mare de tag-uri cu numele acestuia care apăreau la postări aleatorii despre primul tur al alegerilor, la mesajele publicate de contracandidați, precum și la orice postare legată de alegeri.
Contul de TikTok al lui Călin Georgescu are în prezent peste 65.000 de urmăritori și 1,3 milioane de like-uri.
Cine este Călin Georgescu
Călin Georgescu s-a născut pe 26 martie 1962, în București. Acesta este absolvent al Institutului de Agronomie, el a lucrat 17 ani la ONU, în domeniul conservării mediului.
A devenit mai cunoscut când a fost propus de mai multe ori pentru funcția de prim-ministru, în 2010, 2011, 2012, 2016 și 2020. În 2016, el a fost propus de Federatia “Societatea Civilă Romanească” (o organizatie care a felicitat Rusia pentru Anexarea Crimeei), iar în 2020, a fost propunerea celor de la AUR. Cu toate că el a fost și președinte de onoare al AUR, l-a acuzat pe președintele George Simion că „susține, în secret, PSD".
În tinerețe, Georgescu a practicat judo de performanță și a fost chiar vicecampion balcanic.
În perioada 1997-2013, el a fost director executiv al Centrului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă, iar în 2013 a devenit preşedinte al Centrului European de Cercetare al Clubului de la Roma, coform Wikipedia.
A mai ocupat funcțiile de director al Direcției Organizații Economice Internaționale în Ministerul Afacerilor Externe, secretar general în Ministerul Mediului și reprezentant al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).
Au existat mai multe controverse în jurul numelui său. De exemplu, în 2022, chiar a fost deschis un dosar pentru că el ar fi promovat cultul persoanelor vinovate de genocid și crime de război. Totodată, într-o intervenție televizată, Călin Georgescu i-a lăudat pe legionarul Corneliu Zelea Codreanu și pe mareșalul Ion Antonescu, cel care a împins România într-o alianță cu Germania nazistă în al Doilea Război Mondial.
În declarația sa de avere, apar două terenuri intravilane în Brașov, o mașină și două depozite bancare, în valoare totală de 264.000 de euro.
Controverse
Călin Georgescu a stârnit reacții aprinse prin poziționările sale față de istoria României. Una dintre cele mai controversate teme a fost legată de războiul din Ucraina. Georgescu a spus că situația din Ucraina ar fi fost manipulată de interesele industriei militare din Statele Unite, iar NATO și Uniunea Europeană nu ar fi reprezentat în mod corespunzător interesele României. Declarațiile sale au atras critici.
De asemenea, Călin Georgescu a fost implicat într-o controversă legată de afirmațiile sale despre figura lui Ion Antonescu și despre Mișcarea Legionară. El declarat de pildă că Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu ar fi eroi ai națiunii române. Aceste declarații au stârnit reacții din partea comunității evreiești și a istoricilor, iar Parchetul General a deschis un dosar penal pe numele său pentru promovarea cultului persoanelor vinovate de genocid și crime de război.