Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Secretul lui Ponta. Nici ministrul Apelor nu știa că el a ordonat deschiderea Porților de Fier. Doina Pană: „Acum am aflat"

Ministrul Apelor din 2014, Doina Pană, spune că ea nu știa că Victor Ponta dăduse ordin pentru deschiderea barajului de la Porțile de Fier. Declarația Doinei Pană este la fel de surprinzătoare ca și cea a lui Ponta, care a dezvăluit acel moment care avut loc în timpul inundațiilor din luna mai 2014.

Cuvintele fostului premier au făcut valuri în societatea românească, mai ales că el susține că a dat acel ordin „peste structurile românești", într-o așa-numită „inundare controlată".

Nici ministrul Apelor nu știa că Ponta a ordonat deschiderea Porților de Fier

La acea vreme, inundațiile produse de creșterea nivelului Dunării au fost gestionate atât de România, cât și de Serbia. Iar Ponta a dezvăluit că a ordonat deschiderea barajului de la Porțile de Fier pentru ca Belgradul să nu fie inundat. În schimb, au fost inundate niște sate din România.

De precizat că Victor Ponta are și cetățenie sârbă, care i-ar fi fost acordată chiar datorită deciziei pe care a luat-o atunci.

Fostul ministru al Apelor și Pădurilor, Doina Pană, a explicat cum a decurs totul la acea vreme.

Doina Pană, fost ministru al Apelor și Pădurilor, în mandatul lui Victor Ponta: „Îmi aduc aminte foarte bine ziua aceea, pentru că a fost o zi cu presiune uriașă. Ministerul Apelor are un propriu comitet de urgență, în care se coroborează datele de la hidrologie cu cele de la meteorologie. Pentru că, pe lângă ce vine din amonte, se adaugă și ploile tale și în permanență se livrează aceste date spre comitetul de situații de urgență de la Guvern.

De ce eram într-o tensiune foarte mare? Pentru că, în condiții normale, debitul pe Dunăre este cel mult 7.000 de metri cubi pe secundă, dar la ora aceea era 13.200, iar conform unor înțelegeri între specialiștii sârbi și români, la 13.800 de metri cubi pe secundă trebuie deschise Porțile de Fier. După care, brusc, a scăzut la 11.000 de metri cubi, pentru că, între timp, a cedat o parte din dig la Belgrad. Deci s-a produs înainte ca noi să putem ajuta cu ceva.

Dar și așa, pentru că era fixată cifra de 13.800, nu s-ar fi intervenit să se deschidă Porțile de Fier. Deci nu a fost nevoie să le deschidă. Eu nu pot să înțeleg. Am o stimă deosebită pentru Victor Ponta, pentru că, pe problemele pe păduri m-a sprijinit, mi-a ținut spatele în situații foarte grele. Acum nu-l înțeleg, nu știu de ce trebuia să vorbească de acest episod care n-a existat, sau, așa cum spune dumnealui, a dat ordin peste structurile românești. Nici măcar n-am aflat. Doar acum.

Eu nu aveam un cuvânt hotărâtor. În comitetul pentru situații de urgență, cuvânt hotărâtor avea ministrul de Interne, era coordonator Arafat, iar din partea Guvernului de ocupa domnul Dragnea, el era vicepremier și dumnealui preluase toată situația pentru inundații. Eu furnizam datele meteo și hidro, încât, la nivel de Guvern, să se hotărască. Dar totuși, eram ministrul Apelor, era normal să știu că se deschid Porțile de Fier, chiar dacă n-ar fi trebuit, tehnic."

Inundațiile respective au avut loc în perioada 18-26 mai 2014. Referitor la situația de la acea vreme, Hidroelectrica a precizat că, „atunci când debitele Dunării au atins valoarea de 11.500 de metri cubi pe secundă, prevăzută în documentele româno-sârbe, exploatarea Porțile de Fier 1 - Porțile de Fier 2 s-a făcut în deplină conformitate cu prevederile convenției."

Doina Pană, fost ministru al Apelor și Pădurilor: „Este o convenție veche, este un comitet compus și din specialiști sârbi, și din specialiști români. Doar în momentul în care sunt absolut de acord ambele părți, se poate lua o măsură. (...)

Dacă judecăm strict uman, una e să fie inundat un oraș, și alta să fie inundate niște câmpuri nu știu unde. Pe de ală parte, e și chestia de patriotism.

Vreau să vă mai spun ceva important. Veneau viituri, iar noi, ca să nu riscăm să ajungem la 13.800, când trebuia să deschidem porțile, să știți că ai noștri, prin Apele Române, au spart niște baraje mai mici, care se numesc polvere, care preiau din impactul unei viituri. De aceea, niște zone au fost inundate, cum a fost la Lovinescu.

Eu mă minunez și de sârbi. În momentul când își vine un asemenea debit, faci breșe în diguri și deversezi pe câmpuri, nu aștepți să se spargă în Belgrad. Nu știu ce a fost acolo, de a fost să cedeze digul în Belgrad."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE