Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Atleta fenomen a României. La doar 16 ani, Ștefania Uță concurează cu senioarele și e cea mai bună din lume la vârsta ei

Campionatele Naționale de atletism sub 18 ani au însemnat pentru cea mai bună junioară din România încă două probe câștigate detașat. Ștefania Uță are doar 16 ani, dar concurează cu senioarele și este cea mai bună din lume la vârsta ei.

Ștefania Uță e de neoprit. A fost cea mai tânără sportivă la Campionatele Europene de seniori

Atletismul românesc are de puțin timp încă un nume care se remarcă din ce în ce mai mult în lume. Ștefania Uță are 16 ani, iar pe plan național nu are, practic, adversare. Ea se luptă de la egal la egal cu atletele senioare, iar la recentele Campionate Balcanice de atletism pentru seniori a cucerit două medalii, junioară fiind. A reușit să se califice și la Campionatele Europene de seniori, însă o accidentare nu i-a mai permis să concureze.

Andrei Nourescu, jurnalist Euronews: Dintre cei peste 1500 de participanți la recentele campionate de atletism pentru seniori de la Roma, cea mai mică, cea mai tânără dintre concurente a fost din România. Este vorba despre Ștefania Uță, care are 16 ani și s-a calificat la importanta competiție a seniorilor. Din păcate, o accidentare nu i-a permis să concureze, dar se pregătește acum pentru Campionatele Europene la categoria ei de vârstă”.

Ștefania Uță spune că succesul timpuriu nu a schimbat-o cu nimic.

Ștefania Uță, multiplă campioană națională la juniori: „Oricum, titlul îl câștig, asta știu, dar mereu mă gândesc la timp. Pentru că eu mă pregătesc să fug cu cele din străinătate. Cronometrul e adversarul, da, da. A fost puțină presiune, dar din păcate nu am putut să alerg și n-au fost la fel emoțiile. Probabil că dacă alergam și vedeam tribunele pline, cred că aveam mari emoții. A fost, oricum, foarte frumos. Abia aștept să alerg din nou pe un stadion așa mare, cu multă lume. La Los Angeles sunt sigură că merg!”.

Antrenoarea Alina Enescu a descoperit-o pe adolescentă când aceasta avea 13 ani.

Alina Enescu, antrenoare: „E o zi minunată. Și-a făcut personal best la 200, e o cursă atipică pentru ea, nu aleargă decât cel mult o dată pe an și suntem foarte mulțumite. Ea, în general, nu se raportează la nivelul adversarelor din țară. Ea întotdeauna își face socotelile cu adversarele pe care le întâlnește la campionatele europene, la campionatele mondiale și atunci discrepanța nu mai este atât de mare. Cred că asta, totuși, o ține cu picioarele pe pământ”.

Ștefania Uță, multiplă campioană națională la juniori: „Acum am fost cu școala, a trebuit să învăț, dar așa, în timpul meu liber, îmi place să citesc, să mă uit la seriale, să ies cu prietenii, să desenez, îmi găsesc ocupații. Fiindcă nu am timp foarte mult, îmi rămân multe chestii pe care vreau să le fac, încerc să fac puțin din toate”.

Căldura nu a fost un impediment pentru juniorii care au concurat la Campionatele Naționale din weekend.

Alexia Chiriță, campioană națională, CS Chimia Râmnicu Vâlcea: „Pentru mine nu e greu, atât timp cât știu că fac ce îmi place, e tot ce trebuie, adică mă descurc foarte bine și nu mă împiedică asta. Eu mă descurc indiferent de vremea de afară. M-am descurcat, am făcut record la garduri în prima zi, în a doua zi am avut puțină febră, dar nu m-a împiedicat asta și m-am descurcat bine și la 200. În august am probe combinate și sper să devin din nou campioană națională”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE