Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

#TheCube. Locurile de muncă ale femeilor, vizate direct de inteligența artificială, arată un studiu ONU

Automatizările cu care vine la pachet inteligența artificială produc tot mai multe valuri în piața muncii. Un studiu al Organizației Națiunilor Unite arată că cel mai mare impact va fi resimțit de femei, asta pentru că locurile de muncă ocupate în mod tradițional de acestea au cele mai mari șanse de a fi automatizate. Sunt, însă, și motive de optimism.

Studiu ONU: Locurile de muncă ale femeilor, vizate direct de A.I.

Datele ONU nu trebuie neapărat să ne alarmeze, însă ele dau - cu siguranță - de gândit, mai ales că inteligența artificială își face simțită prezența în tot mai multe domenii.

Rezultă, astfel, că 3,7% dintre femei - la nivel mondial - se vor afla în situația de a-și pierde locul de muncă odată cu automatizarea joburilor executate, arată Organizația Națiunilor Unite. Raportat la bărbați, diferența este destul de mare, doar 1,4% dintre ei se vor afla la un moment dat în această ipostază de a rămâne fără job sau de a-și vedea locul de muncă afectat din același motiv.

Aici poate fi vorba, evident, și despre acel decalaj profesional și asta pentru că, în mod tradițional, din păcate, există această problemă a oportunităților pe care femeile le au la locul de muncă, raportat la cele pe care le au bărbații.

De asemenea, datele celor de la ONU arată totodată că este de două ori mai puțin probabil ca femeile, în comparație cu bărbații, să cunoască un limbaj de programare, să fie instruite și să beneficieze de traininguri pentru a-și dezvolta abilitățile care le-ar putea ajuta într-un viitor în care inteligența artificială o să fie tot mai des întâlnită.

Ce spun experții: „Să nu fim îngrijorați neapărat dacă aparținem unui anume gen, ci ar trebui să fim îngrijorați dacă stăm în loc și nu învățăm”

Cum va arăta piața muncii în viitorul apropiat

Foarte multe dintre activitățile repetitive ale unui job ar putea fi automatizate, spun experții.

Doru Șupeală, specialist în HR: „Calea cea mai sănătoasă este să avem o poziție echilibrată, să înțelegem că schimbările pe care tehnologia le aduce sunt profunde și sunt foarte rapide și asta, cu siguranță, ne va cere tuturor să ne actualizăm, să continuăm să învățăm și să reușim să dobândim abilități noi cu care să putem să rămânem valoriși în piața muncii. Cu siguranță, foarte multe dintre activitățile pe care le depunem la muncă și care sunt repetitive pot să fie automatizate și vedem cu toții, în activitatea noastră, că apar foarte multe tehnologii, foarte multe soluții digitale care încep să ne ajute, încep să preia de la noi mai ales muncile care sunt repetitive și care sunt chiar și plictisitoare”.

Asta ar însemna că ne rămâne mai mult timp să facem lucruri care sunt „mai încărcat din punct de vedere intelectual”, a mai adăugat acesta.

Doru Șupeală, specialist în HR: „Lucruri care presupun o contribuție personală, mult superioară și asta ne arată că, în viitor, mult mai multă importanță trebuie să acordăm lucrurilor care țin de activități personalizate, activități care depind de prezența noastră și de modul în care interacționăm cu ceilalți oameni. Aceste tipuri de activități o să fie foarte valoroase, pentru că robotul nu poate să le preia sau dacă le preia, le face automatizat și nu neapărat este apreciat de către cei care beneficiază de aceste activități”.

„Studiul (ONU, n.r.) este unul global și nu neapărat are impact în România, pentru că la noi, diferențele astea între profesii și între salarii chiar, între bărbați și femei, nu sunt atât de pronunțate. Mai degrabă aș spune că ar trebui să nu fim îngrijorați neapărat dacă aparținem unui anume gen, ci ar trebui să fim îngrijorați dacă stăm în loc și nu învățăm, asta ar trebui să ne îngrijoreze. Pe de altă parte, ar trebui să fim foarte atenți pentru că treaba asta nu se face ușor și, din păcate, sunt foarte puțini angajatori și deloc inițiative ale statului care să ne ajute. (...) Vedem programul România educată, care e un mare succes, deci pe asta nu ne putem baza, mai ales că se referă doar la școala tradițională și nu are deloc în vedere adulții, ceea ce înseamnă o mare populație a țării”.

„A.I.-ul înlocuiește sarcini, nu locuri de muncă”

Cassie Kozyrkov, speaker și expert în Decision Intelligence, a vorbit la Euronews România despre impactul A.I. asupra joburilor.

Cassie Kozyrkov: „Ori de câte ori vă uitați subiect, ori de câte ori examinați opiniile, uitați-vă întotdeauna la sarcini, nu la locurile de muncă. Cu cât sarcina este mai repetitivă, mai plictisitoare, mai digitalizată, cu cât avem mai multe date despre cum oamenii îndeplinesc o astfel de sarcină, cu atât mai mult ar trebui să vă așteptați la o schimbare”, a precizat aceasta, printre altele.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE