Președintele american Donald Trump a declarat vineri că peninsula Crimeea ocupată 'va rămâne a Rusiei', afirmând că până și președintele ucrainean Volodimir Zelenski este conștient de acest lucru, potrivit EFE.
'Crimeea va rămâne a Rusiei. Zelenski înțelege asta și toată lumea înțelege că aceasta [Crimeea] a fost mult timp a Rusiei. Ea (peninsula) a fost a lor cu mult înainte de sosirea lui Trump. Din nou, acesta este războiul lui (ex-președintele Barack) Obama. Acesta este un război care nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată', a declarat Trump într-un interviu acordat revistei Time.
Donald Trump, exprimându-se în acest interviu ocazinat de împlinirea - miercurea viitoare - a 100 de zile de la preluarea funcției de președinte al SUA, și-a reiterat afirmația că Crimeea a ajuns sub controlul Rusiei din cauza democratului Barack Obama (2009-2017).
'Acestea fiind spuse, vor fi ei (ucrainenii) capabili să o recupereze? A fost deținută de ruși. Au avut submarinele lor acolo cu mult înainte de perioada despre care vorbim, timp de mulți ani. Oamenii din Crimeea vorbesc mai ales limba rusă. Dar ea a fost dată de Obama, nu de Trump. (...) Crimeea, cu mine ca președinte, nu ar fi fost luată', a adăugat el.
'Dacă (Zelenski) vrea Crimeea, de ce (ucrainenii) nu au luptat pentru ea acum 11 ani, când a fost cedată Rusiei fără să se tragă un foc de armă?', a postat Trump joi pe platforma sa socială Truth Social.
Crimeea a intrat în atenția comunității internaționale în februarie 2014, ca urmare a răsturnării de la putere a președintelui ucrainean Viktor Ianukovici (refugiat în Rusia) în urma protestelor în masă de la Kiev împotriva politicilor sale și a modului în care și-a gestionat mandatul. Rusia a trimis trupe fără însemne în peninsulă ocupând-o fără niciun foc în câteva zile în martie 2014.
În urma unui vot masiv în favoarea independenței la referendumul organizat de Moscova în martie a aceluiași an, a cărui legalitate nu a fost recunoscută nici de Ucraina, nici de ONU, NATO, UE și nici de SUA la momentul respectiv, președintele rus Vladimir Putin a parafat încorporarea sa în Rusia.
Donald Trump a declarat vineri că încă mai crede că pacea este posibilă în conflictul actual dintre Rusia și Ucraina.
' Cred că Putin ar prefera să procedeze în alt mod, că ar prefera să ia totul. Și cred că, datorită mie, sunt singurul care poate negocia să nu o facă. Am făcut o mulțime de progrese. Am avut discuții foarte bune și suntem foarte aproape de un acord. Și nu cred că altcineva ar fi putut face acest lucru', a adăugat el.
Trump a declarat cu o zi în urmă că pune 'multă presiune' pe Rusia, dar în același timp nu vede în Moscova un obstacol în calea păcii, criticându-l în schimb pe Zelenski pentru refuzul categoric de a recunoaște peninsula anexată Crimeea ca teritoriu rusesc, notează EFE.
Răspunzând la o altă întrebare, Trump a numit războiul Rusiei declanșat în Ucraina 'războiul lui [Joe] Biden', așa cum a făcut-o de mai multe ori, adăugând că dacă el ar fi fost la conducere SUA, Vladimir Putin nu ar fi atacat niciodată țara vecină.
Trump spune că Ucraina nu va adera niciodată la NATO
Președintele american a exclus, de asemenea, posibilitatea ca Ucraina să devină membră a NATO.
'Nu cred că (Ucraina) va putea adera vreodată la NATO. Cred că asta a fost, din prima zi, cauza declanșării războiului. (...) Dacă nu s-ar fi vorbit despre asta, ar fi fost mult mai multe șanse să nu înceapă', a mai spus el.
În acest interviu, Donad Trump a dat vina pe Ucraina pentru declanșarea războiului, iar despre promisiunea sa de a pune capăt conflictului 'în 24 de ore' a spus că a fost o 'glumă' și o 'exagerare', potrivit The Insider.
În concluzie, acordul de pace pe care vrea să-l încheie Trump prevede să predea sub controlul lui Vladimir Putin circa 20% din teritoriul Ucrainei.