Peste 90.000 de apeluri au fost înregistrate la numărul de telefon unic 119, pentru semnalarea cazurilor de abuz față de copii, numai în primele 10 luni ale acestui an. Mulți dintre minori se aflau în situații de abuz, neglijare sau exploatare.
În România, unul din doi copii este supus unei forme de abuz, conform unui studiu al Organizației Salvați Copiii.
Majoritatea apelurilor au venit din partea adulților. În doar 6% dintre cazuri au sunat direct copiii. Tiberiu a fost unul dintre ei. Părinții nu îl lăsau să intre în casă, când ei erau plecați, așa că își petrecea majoritatea timpului pe băncile din fața blocului. După ani de abuzuri, a sunat la 119. Acum se află într-un apartament de tip familial.
Copiii sunt ajutați de asistenți sociali și psihologi
"Odată cu apariția 119, copiii din comunitate, lucru foarte important, au reușit să ia legătura cu specialiști. Consilierii sunt asistenți sociali și psihologi, deci pot oferi servicii de calitate, profesionale, pertinente", spune Tatiana Duță, șef al serviciului DGASPC din Sectorul 6.
În cazurile de risc, operatorii transferă telefonul direct la 112 sau trimit echipele mobile în teren pentru a lua copilul din situația respectivă.
"Încercăm în funcție de ce ne spune el să facem o stabilizare emoțională prima dată și, în momentul în care stabilizarea e făcută, încercăm să adunăm informații și date, să aflăm cât mai precis în ce situație este și ce se întamplă in momentul respectiv", arată Daniela Dinu, asistent social.
De ce nu sunt semnalate abuzurile
Asistenții sociali spun că știu multe cazuri de oameni care la rândul lor cunosc un copil abuzat. Ei nu semnalează abuzurile, chiar dacă știu de ele. Salvați Copiii România spune că, din păcate, resursele pentru salvarea copiilor nu sunt suficiente.
"Problema o reprezintă ceea ce se întamplă la firul ierbii. Acolo, în comunitatea în care se află copilul. E posibil ca unii să fie sprijiniți imediat. La fel de bine de alții să nu știm nimic, pentru că nu există un SPAS (serviciu de asistență socială - n.red.) acolo. Nu există nimeni și nu este suficient de informat asupra obligației de a anunța acest serviciu cazul unui copil abuzat fizic sau sexual", spune George Roman, director de programe la Salvați Copiii.
Câți copii din România sunt supuși violenței
Conform studiilor Salvați Copiii, jumătate din minorii români sunt supuși unei forme de violență fizică, emoțională sau sexuală. Violența emoțională este foarte des întânită în familiile din România: un copil criticat tot timpul, certat, amenințat, un copil la care adultul țipă este de fapt supus unei violențe. Această lasă urme pe termen lung, dacă nu intervine un specialist.
Dincolo de violența ridicată asupra copiilor, România rămâne în continuare țara în care aceștia sunt cei mai expuși sărăciei și excluziunii sociale din Uniunea Europeană.