Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri în Franța - Stânga câștigă, extrema dreaptă pierde: Urmează o perioadă de instabilitate, de focalizare pe jocul politic intern

Alianța de stânga ”Noul Front Popular” a câștigat alegerile parlamentare din Franța. Pe locul doi este Coaliția președintelui Macron - Ensemble. Iar formațiunea de extremă dreapta Adunarea Populară, care se aștepta să câștige alegerile, s-a plasat pe locul trei.

Niciunul dintre competitorii electorali nu a obținut însă numărul necesar de 289 de mandate pentru o majoritate absolută în Parlament, care sa-i permită să guverneze țara.

”Așteptările erau foarte mari și dezamăgirea în consecință la Reuniunea Națională”

Ștefan Popescu, analist de politică externă: Franța intră într-o perioadă de instabilitate, de focalizare pe jocul politic intern, intră într-o soluție provizorie în așteptarea unei noi dizolvări a Adunării Naționale care va fi posibil în intervalul iunie- decembrie 2025. Dacă ne uităm la distribuția mandatelor în Adunarea Națională, cele trei blocuri sunt destul de echilibrate.

Este drept că așteptările erau foarte mari și dezamăgirea în consecință la Reuniunea Națională. Dar, totuși, aceasta a avut o progresie remarcabilă. În 2017, avea numai 8 deputați, în 2022 - 89, iar acum are singură 140. La care se adaugă 10-12 parlamentari din partidul Golist tradițional de dreapta care s-au alăturat într-o alianță.

”Ne așteaptă negocieri”

Câștigătorii, Noul Front Popular, care are în centru extrema stângă sau stânga radicală, are într-adevăr 182 de mandate. Foarte departe de bara de 289, acel prag care îți permite să ai majoritatea absolută în Adunarea Națională.

Ne așteaptă negocieri. Am văzut anumite semnale din sânul alianței prezidențiale în direcția partidelor moderate. Atât partidul Golist care singur a luat undeva la 10%, are vreo 60 de mandate, socialiștii din Noul Front Popular, poate și ecologiștii. Să vedem dacă reușește Macron să sifoneze la stânga și la dreapta pentru a avea măcar o majoritate relativ în parlament.

”Mergem pe o formulă provizorie, în așteptarea unor noi alegeri”

În orice caz, mergem pe o formulă provizorie, în așteptarea unor noi alegeri și, bineînțeles, e adevărat ce s-a spus mai devreme. Dreapta radicală a doamnei Le Pen nu va avea de-a face cu uzura puterii. Prin urmare, nu va putea decât să crească pentru că problemele francezilor vor rămâne.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE