Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri legislative anticipate în Franța. Macron analizează opțiunile guvernamentale / NFP și-a arătat intenția de a guverna

Alianța de stânga Noul Front Popular a câștigat alegerile parlamentare anticipate din Franța, fără a dispune însă de o majoritate care să-i permită formarea guvernului. Pe locul doi este coaliția președintelui Macron, Ensemble, iar formațiunea de extremă dreapta Adunarea Populară, care se aștepta să câștige alegerile, s-a plasat pe locul trei.

Alegeri legislative anticipate în Franța. Emmanuel Macron analizează opțiunile guvernamentale

Niciunul dintre concurenții electorali nu a acumulat, însă, numărul necesar de 289 de mandate pentru o majoritate absolută în Parlament, care sa-i permită să guverneze țara. Totuși, coaliția de stânga a anunțat deja că pretinde funcția de premier, dar și un rol central în negocierile pentru formarea noului executiv.

Între timp, președintele francez Emmanuel Macron, cel care trebuie să desemneze candidatura viitorului șef de Guvern, nu a comentat deocamdată rezultatele alegerilor și a făcut apel la calm. Aliatul său, actualul prim-ministru, a anunțat totuși că se va retrage din Guvern, după ce coaliția președintelui s-a plasat pe locul doi.

Rezultatele preliminare ale alegerilor au fost întâmpinate cu bucurie în tabără de stânga. Mii de oameni au ieșit în stradă pentru a marca victoria. Deși manifestațiile au fost, în mare parte, pașnice, nu au lipsit acțiunile violente și confruntările cu poliția.

Prezența la vot în turul 2 al legislativelor anticipate din Franța a fost una record. Peste 67 la sută dintre francezii cu drept de vot au mers la secțiile de votare.

Între timp, preşedintele Macron va avea nevoie de timp pentru a examina rezultatele alegerilor legislative de duminică şi structura noii Adunări Naţionale înainte de a decide asupra guvernului care ar putea fi format, a anunţat duminică seara Palatul Elysee, care a mai precizat că va trebui să fie atins numărul de deputaţi necesar pentru o majoritate absolută, potrivit Agerpres, care citează BFMTV.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE