Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ursula von der Leyen, Antonio Costa și Kaja Kallas vor obține funcțiile de top din UE. Acord al liderilor europeni

Ursula Von Der Leyen a obținut susținerea Consiliului European pentru un nou mandat la șefia Comisiei Europene. Urmează votul în Parlamentul de la Bruxelles, cel mai devreme la sfârșitul lunii iulie.

Cei 27 de lideri ai UE au convenit asupra conducerii politice a blocului comunitar pentru următorii cinci ani. Ursula von der Leyen a fost reconfirmată pentru postul de președinte al Comisiei Europene, fostul premier portughez António Costa va prelua funcția de președinte al Consiliului European, iar Kaja Kallas, premierul Estoniei, a fost numită înalt reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate.

De asemenea, liderii au aprobat Agenda strategică, un document cu ample ambiții, menit să ghideze activitatea celor trei oficiali numiți în funcțiile de top din UE. Nominalizările lui Von der Leyen și Kallas nu sunt definitive și necesită votul Parlamentului European.

"Aceasta este o responsabilitate enormă în acest moment de tensiuni geopolitice", a spus Kallas într-o declarație, promițând să lucreze "cu plăcere" atât cu von der Leyen, cât și cu Costa. "Voi fi în slujba intereselor noastre comune", a adăugat ea. "Europa ar trebui să fie un loc în care oamenii sunt liberi, în siguranță și prosperi".

Ursula von der Leyen, după ce a obținut susținerea pentru un nou mandat la CE: Sunt foarte onorată

"Aș dori pur și simplu să îmi exprim recunoștința față de liderii care mi-au aprobat nominalizarea pentru un al doilea mandat. Sunt foarte onorată”, a declarat von der Leyen.

În schimb, António Costa este ales automat de foștii săi colegi în fruntea Consiliului European și își va prelua mandatul la 1 decembrie, notează Euronews.com.

”Îmi voi asuma responsabilitatea de a fi următorul președinte al Consiliului European. Voi fi pe deplin determinat pentru a promova unitatea între toate cele 27 de state membre și mă voi concentra pentru a pune pe drumul cel bun a Agenda strategică", a declarat Costa, mulțumind familiei sale socialiste și guvernului portughez pentru sprijinul acordat.

România nu va obține nimic în urma negocierilor de joi de la Consiliul European. Liderii statelor membre au discutat doar despre pozițiile de la vârful Uniunii, iar cel mai probabil Ursula Von Der Leyen urmează să fie reconfirmată în fruntea Comisiei pentru următorii cinci ani. România vizează totuși o poziție de vicepreședinte al Executivului european, subiect despre care nu se discută însă la această reuniune de la Bruxelles.  

Negocierile pentru funcțiile de conducere

Statele membre au negociat deja un pachet pentru funcțiile de conducere, care urmează să fie ocupate de Ursula von der Leyen, Antonio Costa și a Kaja Kallas. Sunt lideri care se opun, însă, acestui pachet. Printre ei se numără premierul Italiei.

Potrivit unor surse oficiale de la Bruxelles, România vizează fie o poziție de comisar în zona economică, fie o poziție de comisar pe extinderea Uniuniii Europene. Mai mult decât atât, România va negocia și poziția de vicepreședinte al executivului UE. Știm că fiecare țară are câte un comisar european, iar dintre statele membre sunt aleși și vicepreședinții. 

Dacă în ceea ce privește extinderea, România ar putea avea cale liberă, pentru că niciun alt stat nu și-a manifestat interesul pentru acest domeniu, un portofoliu economic ar putea fi mai greu de obținut. Premierul Italiei Giorgia Meloni a lăsat să se înțeleagă că această funcție ar putea fi moneda de schimb pentru a accepta triada de conducere – Von der Leyen-Costa-Kallas.

Ștefan Popescu, analist: ”Italia este a III-a economie a zonei euro, o țară importantă, cu o populație care reprezintă peste 12 procente din populația Uniunii Europene. Și aceste date contează. Italia este o țară fondatoare din 1900 a Uniunii Europene, din 1957, deci, prin urmare, este mult mai obișnuită decât România, mult mai rodată, dacă vreți, în într-un joc politic multilateral.” 

Rolul premierului României

Atribuția desemnării comisarului european îi revine premierului României. Marcel Ciolacu a spus în mai multe rânduri că își dorește un portofoliu economic pentru țara noastră. Negocierile depind însă și de Klaus Iohannis care și-ar putea dori un post la Bruxelles, după ce nu va mai fi președinte. În situația în care România va negocia și poziția de vicepreședinte al comisiei europene, Iohannis și-ar putea dori această poziție. 

Radu Magdin, analist politic: ”Iohannis nu are mare putere negociere din punctul meu de vedere, mai ales având în vedere faptul că nu și-a jucat bine cărțile în pregătire a candidatului pentru NATO. Puterea de negociere vine în primul rând de la gravita de la de la puterea românească și de reprezentantul executiv acestei puteri, Marcel Marcel Ciolacu da, pentru că prim-ministru este cel care face, face propunerea, cu siguranță Guvern lucrează în momentul de față și coaliția lucrează la cât mai bună reprezentare a României pe viitor.” 

Acest summit nu va clarifica situația României în viitorul executiv European. În ceea ce o privește pe Ursula von der Leyen însă, președinta Comisiei Europene este foarte aproape de a-și asigura un nou mandat - are nevoie doar de o majoritate calificată pentru a-l obține.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE